«Φέραμε στην Αθήνα δημοσιογράφους απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ για να μάθουν την αλήθεια για την προσφυγική κρίση», δηλώνει η Κλ. Διακομανώλη
Με την επιδίωξη να γίνει εις βάθος ενημέρωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και να αρθούν τα αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα εκπροσώπων του Τύπου από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι μια πρωτοβουλία που προέκυψε από την πληθώρα ερωτήσεων που δεχόμασταν από τους ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές, οι οποίες ήταν ενδεικτικές της έλλειψης γνώσης και κατανόησης», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κλημεντίνη Διακομανώλη. «Με τις επαφές που οργανώσαμε, δώσαμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τις πηγές της ενημέρωσης» συμπλήρωσε.
Οι 34 δημοσιογράφοι του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου είχαν επαφές με τον Ευρωπαίο Συντονιστή για θέματα Μετανάστευσης και εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέ, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Μετανάστες και τον επικεφαλής της Frontex (νυν Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή) στην Ελλάδα.
«Όλοι αυτοί έχουν γνώση στο πεδίο. Ξέρουν γιατί δεν προχωρούν οι αιτήσεις ασύλου, πώς θα λυθούν τα προβλήματα», σημειώνει η κ. Διακομανώλη, προσθέτοντας ότι «το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στις χώρες μέσω των ανθρώπων αυτών είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται, για παράδειγμα, εμπειρογνώμονες για να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου».
Συναντήθηκαν επίσης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, ενώ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο ερώτημα ποιες ήταν οι βασικές απορίες των ξένων δημοσιογράφων, η κ. Διακομανώλη απαντά: «Ήρθαν με ορισμένα κλισέ: Ένα απ αυτά ήταν ότι “η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα να μπουν οι μετανάστες και μετά την άφησε ανοιχτή, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να φτάσουν ως τις χώρες τους”. Αυτό το κλισέ αίρεται όταν βλέπουν τη δουλειά που γίνεται εδώ και πώς λειτουργεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». Ένα άλλο ερώτημα-κλισέ που διατύπωσα είναι «πόσο στοιχίζει ένας μετανάστης και πόσο επιβαρύνεται ο μέσος Ευρωπαίος για να υπάρχει ένας πρόσφυγας στον Ελαιώνα, κάτι που ρώτησαν-αν και διακριτικά- και τους ίδιους πρόσφυγες κατά την επίσκεψη που κάναμε στον Ελαιώνα».
Στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών, προσθέτει, «είχαμε επαφή με την τουρκική πρεσβεία, η οποία τους έδωσε μια άλλη οπτική ως προς τα ερωτήματα για τις επιστροφές, πόσοι επιστρέφουν, γιατί επιστρέφουν, ποιες εθνικότητες». Εντόπισαν επίσης ότι η διαδικασία ασύλου σε κάθε χώρα είναι διαφορετική.
Ο κ. Μουζάλας, συνέχισε η κ. Διακομανώλη, τούς είπε ότι «ζητάμε μια ενοποίηση των πολιτικών ασύλου», ώστε να μην μπορεί, για παράδειγμα, να επιλέγει ο μετανάστης να πάει στη χώρα επιλογής του, με το σκεπτικό ότι στην εν λόγω χώρα δεν προβλέπεται επιστροφή για την πατρίδα του.
«Ένα επιπλέον κέρδος αυτής της επίσκεψης είναι ότι οι δημοσιογράφοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο (network) που ξέρει πια το μεταναστευτικό, μιλούν σε πραγματική βάση μεταξύ τους και προωθούν το αληθινό ζήτημα» προσέθεσε.
Ενδιαφέρουσα ήταν, κατά την προϊσταμένη Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επαφή με τον Γάλλο πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος πρόβαλε ως μόνη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και για τον κίνδυνο των ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, μια «ουμανιστική προσέγγιση». «Έχετε κι εσείς ρόλο», είπε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, «γράφοντας ένα καλό άρθρο γι’ αυτή την περίπτωση, να εισάγετε τον πολίτη στη λογική».
Ο πρωθυπουργός τούς τόνισε την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας ότι για τις χώρες που δεν είναι αλληλέγγυες θα ζητούσε ως και την άρση των χρηματοδοτικών παροχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το ίδια θέμα, σύμφωνα με την κ. Διακομανώλη, απάντησε επίσης ότι η Ευρώπη «χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να προχωρήσει». «Δεν μπορώ να πω αν θα ήμουν υπέρ ή κατά μιας τέτοιας προσέγγισης-για διακοπή της χρηματοδότησης– αλλά χωρίς αλληλεγγύη Ευρώπη δεν υπάρχει», φέρεται ότι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.