Ευρωπαϊκό hat-trick στο Άστυ
Λίγο πριν το πέρασμα στην καλοκαιρινή σαιζόν, ο κινηματογράφος Άστυ προσφέρει στυος κινηματογραφόφιλους της πόλης την ευκαιρία να συμπληρώσουν τα κενά τους απ’ τον χειμάν που τελειώνει, με καθημερινές προβολές τριών κορυφαίων ταινιών της φετινής χρονιάς, από την Πέμπτη 10 Μαρτίου και για μία εβδομάδα.
Στις 18.00 το απόγευμα, θα προβάλλεται ο Καυτός ήλιος του Κροάτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς, που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών (τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα). Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά όπου μαίνεται εδώ και χρόνια το διεθνοτικό μίσος. Μια ταινία για τους κινδύνους -αλλά και την παντοτινή δύναμη- του απαγορευμένου έρωτα.
Στις 20.15, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Το μαργαριταρένιο κουμπί του Χιλιανού Πατρίσιο Γκουζμάν, που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο περυσινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Το νερό είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής και ταυτόχρονα κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του ωκεανού. Στην τεράστια ακτογραμμή της Χιλής συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά και παγετώνες. Μέσα στο νερό βρίσκονται παγιδευμένες οι φωνές των ντόπιων ιθαγενών από περασμένους αιώνες, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, μα και των πολιτικών κρατουμένων των σύγχρονων καθεστώτων. Στο κέντρο όλων, ένας ταξιδιώτης στο χρόνο ονόματι Τζέρεμι Μπάτον.
Στις 10.05 το βράδυ, θα προβάλλεται Ο νόμος της αγοράς του Γάλλου Στεφάν Μπριζέ, που κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Βινσέν Λιντόν στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών. Ο Τιερί είναι ένας απολυμένος εργάτης που προσπαθεί να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του στη σύγχρονη Γαλλία της υποβαθμισμένης εργατικής τάξης και των σκληρών εργοδοτικών πρακτικών. Αγωνίζεται να μην το βάζει κάτω και να αντιστέκεται, όμως αυτό που αντιμετωπίζει στην ελεύθερη αγορά, είτε συμμετέχοντας σε σεμινάρια επιμόρφωσης είτε προσπαθώντας να ανοίξει νέους δρόμους εργασίας, είναι το αδυσώπητο πρόσωπο ενός καπιταλιστικού συστήματος που εκμηδενίζει συνεχώς τον εργαζόμενο.