Eρώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ στην Κομισιόν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας
«H ελληνική κυβέρνηση προχωρά χωρίς δισταγμό στη συνειδητή απαξίωση, εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και στην πώλησή της σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, παρά την αντίθεση όχι μόνο όλων των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και συνολικά τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις», καταγγέλλει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα απαξίωσης και κλεισίματος μιας στρατηγικά σημαντικής βιομηχανίας προχωρά, με την κυβέρνηση να κάνει λαθροχειρίες, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα ότι τάχα η ΛΑΡΚΟ ζημιώνει οικονομικά το ελληνικό κράτος.
Χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρήματα, τη στιγμή που η τιμή του νικελίου πρόσφατα έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME ξεπερνώντας τις 101.000$ τον τόνο, ενώ σήμερα παραμένει και προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η ΛΑΡΚΟ έχει την δυνατότητα να παράξει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος.
Η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς.
Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δρομολογεί τις ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και την επαναπρόσληψη με τρίμηνες συμβάσεις όσων είναι έως και 54 ετών, ενώ μέσα από τα επίσημα πρακτικά των διαβουλεύσεων που έχουν κοινοποιήσει οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαρο και με την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απορρίψει το αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους εξαπλώνεται».
Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος κατέθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
-Στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική της λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας;
-Για τους όρους και τις διασφαλίσεις με τους οποίους εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου-κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ;
– Στην ανάγκη ακύρωσης των απαράδεκτων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Επιτροπής;».