Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
06.12.2020

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου και ποιοι εργαζόμενοι τα 800 ευρώ;

Παρατείνεται, έως και τις 10 Απριλίου 2020, η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών, ενώ, 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους.

Παρατείνεται, μέχρι και τις 10 Απριλίου 2020, η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», που η επιχειρηματική δραστηριότητά τους ανεστάλη, με εντολή δημόσιας αρχής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία κανονικά θα έληγε σήμερα, 31 Μαρτίου 2020.

Στην ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι εργοδότες συμπληρώνουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτούνται:  α) μείωση κατά 40% του επαγγελματικού μισθώματος και β) αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, αύριο, 1η Απριλίου 2020, θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζομένους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου, ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή), όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει από τον Μάρτιο με κρατική εντολή, θα πρέπει να υποβάλουν όλοι την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Η υποβολή θα πρέπει να γίνει ως εξής:

-1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
-2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
-3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
-4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
-5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
-6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
-7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
-8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
-9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
-10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0  

Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (σ.σ αν δεν συμπληρωθεί αυτόματα από το σύστημα), τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Παράλληλα θα πρέπει να συμπληρώσουν αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν ώστε να έχουν έκπτωση 40%.   

Ελεύθεροι επαγγελματίες  

Στις 6 Απριλίου θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως πέντε εργαζόμενους, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.   

Επιστήμονες  

Η επιχορήγηση των 600 ευρώ μέσω voucher κατάρτισης θα δοθεί σε δύο δόσεις στους επαγγελματίες των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές).   Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις 15 Απριλίου, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. 

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.