Έρχεται η «αντιμεταρρύθμιση» στην παιδεία
Για «αντιμεταρρύθμιση» έκανε λόγο το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταργήσει το σύνολο των μεταρρυθμιστικών νόμων για την παιδεία που ψηφίστηκαν από τη Βουλή την τελευταία δεκαετία. Το πανεπιστημιακό άσυλο επανέρχεται στο «παραδοσιακό» νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλο επιστρέφουν στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση, ενώ αλλάζει και ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.
Όσον αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ανέφερε ότι παραμένει ο προηγούμενος νόμος σε ισχύ, αλλά θα επαναδιατυπωθεί η έννοιά του και το τι καλύπτει καθώς πρόκειται για θέμα ιστορικό. Στο ζήτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε ότι το άσυλο έχει ήδη παραβιαστεί, αλλά εκτίμησε ότι η υπόθεση βαίνει προς εκτόνωση.
Μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα θα γίνουν πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ΑΕΙ, καθώς ο νόμος λειτουργίας τους θα αλλάξει και θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι νυν πρυτάνεις. «Έγινε μια εκλογή, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», σχολίασε ο κ. Μπαλτάς για τις πρόσφατες εκλογές των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως «κομματικές».
Όσον αφορά τις πρυτανικές εκλογές, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στο σύνολό τους , με αυξημένη μάλιστα συμμετοχή σε σχέση με παλαιότερους νόμους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι σύλλογοι και οι παρατάξεις, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός. Ωστόσο, το ποσοστό των ψήφων των φοιτητών, που θα είναι 70% επί του συνόλου των ψήφων των μελών ΔΕΠ, εάν ψηφίσουν όλοι, θα μειώνεται εάν ψηφίσουν λιγότεροι, και, εφόσον τελικά ψηφίσουν οι μισοί, θα είναι το 35% επί του συνόλου των μελών ΔΕΠ. Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν επίσης σε επίπεδο Τμημάτων.