Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Ξεκινά σήμερα στo Ναϊρόμπι η πρώτη αφρικανική σύνοδος για το Κλίμα

Μόλις το 3% των παγκόσμιων επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση πηγαίνουν στην Αφρική.
Ξεκινά σήμερα στo Ναϊρόμπι η πρώτη αφρικανική σύνοδος για το Κλίμα

Ξεκινά σήμερα στο Ναϊρόμπι της Κένυας η πρώτη αφρικανική σύνοδος για το Κλίμα, σε μια προσπάθεια να αναχθεί η ήπειρος σε ανερχόμενη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ζητηθεί διεθνής βοήθεια προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική της.

Με την πρώτη Αφρικανική Σύνοδο για το Κλίμα ξεκινά μια περίοδος τεσσάρων μηνών στη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο, με κορύφωση τη μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Επί τρεις ημέρες ηγέτες και αξιωματούχοι από την Αφρική και αλλού, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα βρεθούν στην πρωτεύουσα της Κένυας όπου θα τους υποδεχθεί ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο.

Ο Κενυάτης πρόεδρος ελπίζει αυτή η σύνοδος να επιτρέψει στην Αφρική να βρει κοινή γλώσσα για την ανάπτυξη και το κλίμα, προκειμένου να «προτείνει αφρικανικές λύσεις» στην COP28.

Μια αφρικανική άποψη για το θέμα θα επιτρέψει «να σωθούν ζωές και ο πλανήτης από την καταστροφή», σχολίασε σήμερα ο Γκουτέρες.

«Ελπίζουμε να ορίσουμε μια νέα ατζέντα για την πρόοδο η οποία θα επιτρέψει την κοινή ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αποδεσμεύσει πόρους για την ήπειρο και να ελαφρύνει το χρέος που βαραίνει τις αφρικανικές χώρες.

Στην Αφρική ζουν 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 54 χώρες, όπου οι οικονομικές και πολιτικές διαφορές είναι μεγάλες. Παράλληλα ο πληθυσμός της ηπείρου είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

Μια επιτυχημένη σύνοδος στο Ναϊρόμπι αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη της Αφρικής θα προσφέρει ώθηση σε πολλές διεθνείς συνόδους που είναι προγραμματισμένες πριν από την COP28, όπως η σύνοδος της G20 στην Ινδία και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, αλλά και η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Μαρακές.

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Ενγκάνγκα, τον οποίο ο Ρούτο όρισε πρόεδρο της συνόδου, οι συζητήσεις αναμένεται να καταδείξουν ότι «η Αφρική δεν είναι απλώς θύμα αλλά μια δυναμική ήπειρος με λύσεις για όλο τον κόσμο».

«Έχουμε τη δύναμη να απαντήσουμε σε αυτή την κρίση (…) Η Αφρική αποτελεί ευκαιρία για τον κόσμο, αν εργαστούμε από κοινού προς το κοινό συμφέρον», εκτίμησε ο Ενγκάνγκα που ανήκει στην οργάνωση Global Energy Alliance for People and Planet (GEAPP), η οποία προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί στο Ναϊρόμπι και οι δρόμοι γύρω από τον χώρο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος έχουν κλείσει. Σύμφωνα με την κενυάτικη κυβέρνηση, 30.000 άνθρωποι έχουν πάρει διαπίστευση.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα για να καταγγείλουν «τον μεγάλο συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ατζέντα» της συνόδου, η οποία, όπως εκτιμούν, θα επικεντρωθεί στα συμφέροντα των πλούσιων χωρών.

Τεράστιες οι προκλήσεις

Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για τo Κλίμα, οι επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τα 2 τρισεκ. δολάρια ετησίως προς αυτές τις χώρες σε διάστημα μίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

Ένα προσχέδιο της «Διακήρυξης του Ναϊρόμπι», το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP αλλά ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, υπογραμμίζει «το μοναδικό δυναμικό της Αφρικής να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της λύσης».

Το κείμενο αναφέρεται στις τεράστιες δυνατότητες της ηπείρου σε όρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νεαρού ανθρώπινου δυναμικού και φυσικών πόρων. Στην Αφρική υπάρχει το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε κοβάλτιο, μαγγάνιο και πλατίνα, μέταλλα απαραίτητα για την κατασκευή μπαταριών αυτοκινήτων και για τα αυτοκίνητα υδρογόνου.

Όμως οι προκλήσεις είναι τεράστιες για μια ήπειρο όπου περίπου 500 εκατ. άνθρωποι δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα. Και οι Αφρικανοί ηγέτες δεν σταματούν να υπογραμμίζουν τα σημαντικά οικονομικά εμπόδια.

Η Αφρική, η ήπειρος με το καλύτερο δυναμικό για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, διαθέτει εγκαταστάσεις αντίστοιχες με του Βελγίου, είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Ρούτο και ο επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.

Αιτία; Κυρίως το γεγονός ότι μόλις το 3% των παγκόσμιων επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση πηγαίνουν στην Αφρική, είχαν εξηγήσει οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με τον Σάρα Τεσφγάγι Τερφάσα, του think tank E3G, η σύνοδος θα πρέπει κυρίως να βρει μια ισορροπία μεταξύ της αισιοδοξίας και της ενδελεχούς αποτίμησης των προκλήσεων, «ώστε να ορίσει έναν νέο δρόμο προκειμένου η Αφρική να αποτελέσει στοιχείο κλειδί της παγκόσμιας συζήτησης και να επωφεληθεί των ευκαιριών της μετάβασης».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.