Ελβετία: Το κοινοβούλιο αγνόησε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την κλιματική κρίση
Η κάτω βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου ακύρωσε σήμερα απόφαση διεθνούς δικαστηρίου που καλούσε την Ελβετία να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, μια κίνηση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους να προσβάλλουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων.
Tον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο εξέδωσε μια άνευ προηγουμένου απόφαση κρίνοντας ότι η Βέρνη παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας ομάδας ηλικιωμένων Ελβετίδων, των αποκαλούμενων KlimaSeniorinnen, επειδή απέτυχε να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.
Ωστόσο σήμερα η κάτω βουλή στη Βέρνη ακολούθησε την απόφαση της άνω βουλής εκδίδοντας μια μη δεσμευτική πρόταση με 111 ψήφους υπέρ και 72 κατά επικρίνοντας τον αποκαλούμενο «δικαστικό ακτιβισμό» του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες επειδή η Ελβετία κάνει ήδη αρκετά.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης βουλευτές καταδίκασαν την «ανάμειξη» του δικαστηρίου στην ελβετική δημοκρατία και ένας βουλευτής χαρακτήρισε την απόφαση του Στρασβούργου «εσφαλμένη» ενώ στην αίθουσα τη διαδικασία παρακολουθούσαν οι ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν προσφύγει στο Στρασβούργο.
Ένας από βουλευτές του σκληροπυρηνικού συντηρητικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, χλεύασε τις γυναίκες επικρίνοντάς τες επειδή προσέφυγαν στη δικαιοσύνη «γιατί παραζεσταίνονται το καλοκαίρι».
Αναφερόταν στο επιχείρημά τους ότι οι ανεπαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση τις εκθέτουν σε κίνδυνο να πεθάνουν όταν έχει καύσωνα.
«Είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό που μόλις συνέβη», δήλωσε στο Ρόιτερς η 68χρονη Στεφανί Μπραντέ μετά την ψηφοφορία με τρεμάμενη από την οργή φωνή.
«Είναι προσβολή και ασέβεια προς τα δικαιώματά μας, που επιβεβαιώθηκαν από διεθνές δικαστήριο», προσθέτει.
Εξω από το κοινοβούλιο μια μικρή ομάδα διαδηλωτών για το κλίμα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Προδομένοι», «Σοκαρισμένοι» και «Ανήσυχοι».
Ενώ το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Σ.τ.Σ: η κυβέρνηση της Ελβετίας) είναι ελεύθερο να μην ακολουθεί τις αποφάσεις της βουλής, ένα από τα μέλη του, η υπουργός Περιβάλλοντος, επίσης εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την απόφαση.
Η Ιζαμπέλα Κέσνιγκ, νομική ερευνήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics, δήλωσε ότι, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση, αυτό θα είναι «ένα ανησυχητικό νομικό προηγούμενο που θα υπονομεύει τον ρόλο της νομικής εποπτείας στη δημοκρατική διακυβέρνηση».
Μια τέτοια ενέργεια, αν επισημοποιηθεί, θα είναι πρωτόγνωρη για το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αλλά θα είναι ακόμη και απόδειξη πολιτικής οπισθοδρόμησης ενάντια στη διεθνή κλιματική δράση, ειδικά μετά τα οφέλη που αποκόμισε ευρέως η ακροδεξιά στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Η υπόθεση εντάσσεται σε ένα κίνημα νομικών προσφυγών για το κλίμα μέσω διεθνών δικαστηρίων. Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λατινική Αμερική πρόκειται να εκδώσει συμβουλευτική γνωμοδότηση αργότερα μέσα στο χρόνο έπειτα από ακροαματικές διαδικασίες στην περιοχή.