Ελβετία: Ηχηρό «ναι» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Η Ελβετία είναι η 30η χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου.
Σε πρόσφατο δημοψήφισμα περίπου το 64% των Ελβετών υποστήριξε το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Οι ακτιβιστές χαιρέτισαν την ψηφοφορία ως μια ιστορική στιγμή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ στη χώρα.
Κατά την ψηφοφορία, εκκλησιαστικές ομάδες και συντηρητικά πολιτικά κόμματα αντιτάχθηκαν στην ιδέα, λέγοντας ότι θα υπονόμευε την παραδοσιακή οικογένεια.
Η ευρωπαϊκή χώρα επέτρεψε την καταγραφή γάμων ατόμων του ίδιου φύλου από το 2007, ωστόσο, ορισμένα άλλα δικαιώματα ενέχουν ακόμα πολλούς περιορισμούς.
Το νέο αυτό μέτρο θα επιτρέψει τόσο στα γκέι ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά όσο και σε ζευγάρια λεσβιών να αποκτήσουν παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος.
«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελβετία, όσον αφορά την ισότητα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και είναι επίσης μια σημαντική ημέρα για ολόκληρη την ΛΟΑΤ+ κοινότητα», δήλωσε στο AFP ο Γιαν Μούλερ, εκπρόσωπος και θερμός υποστηρικτής της εκστρατείας «ναι» στο γάμο των ομοφυλόφιλων.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Κάριν Κέλερ-Σάτερ είπε ότι οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο του επόμενου έτους.
«Όποιος αγαπάει και θέλει να παντρευτεί, θα μπορεί να το κάνει, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για δύο άνδρες, δύο γυναίκες ή έναν άντρα και μια γυναίκα», δήλωσε η υπουργός Κέρερ-Σάτερ.
Όμως η Μόνικα Ρούεγκερ, μέλος του δεξιού Λαϊκού ελβετικού κόμματος υποστήριξε πως οι πατεράδες και τα παιδιά θα ήταν «οι χαμένοι» της υπόθεσης.
«Αυτό-που προανέφερε- δε σχετίζεται με την αγάπη και τα συναισθήματα», είπε η υπουργός στο Reuters, αλλά «έχει να κάνει με την ευημερία των παιδιών».
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι περισσότερες χώρες στη δυτική Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, στην Ελβετία πολλές μεγάλες αποφάσεις πηγαίνουν σε ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο και αυτό μπορεί να επιβραδύνει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική νομοθεσία.
Ο νέος νόμος, ο οποίος είχε την υποστήριξη της ελβετικής κυβέρνησης και όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων εκτός του Λαϊκού Κόμματος, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, στη συνέχεια αμφισβητήθηκε από τους αντιπάλους της κυβέρνησης, οι οποίοι συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές, ώστε να επιβάλουν δημοψήφισμα.