Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 30 δις τα επόμενα δύο χρόνια

Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΔΝΤ «ράβουν» τρίτο Μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί 30 δις τα επόμενα δύο χρόνια

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα από τους εταίρους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ενώ ήδη ακούγονται ψίθυροι και «προτάσεις» για τρίτο δάνειο και νέο Μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύεται και από δημοσιονομικά μέτρα. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις, καθώς Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ παίρνουν θέση και προειδοποιούν για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς τη χώρα τον Ιούνιο, ίσως και νωρίτερα.

Η πρώτη «βόμβα» έρχεται από το γερμανικό πρακτορείο MNI, το οποίο, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για νέο δάνειο και τρίτο Μνημόνιο. Αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δηλώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φθάσουν τα 30 δισ. έως το 2017, ενώ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων. «Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν είναι πεπεισμένοι για τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup» φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Καμπανάκι» και από το ΔΝΤ: Μη αποπληρωμή της δόσης είναι πιστωτικό γεγονός

Τα μηνύματα είναι το ίδιο ανησυχητικά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση προς το Ταμείο θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, ακόμη και αν υπάρξει αίτημα της Ελλάδας για παράταση της αποπληρωμής της δόσης υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην περάσει από το ΔΣ του Ταμείου και τότε θα ζητηθεί τρίτο Μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, στην οποία ο Πολ Τόμσεν, ενημερώνοντας τη διοίκηση, ανέφερε ότι «Ας το ονομάσει όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (MoU) πρέπει να υπάρχει». «Και να θέλαμε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα. Πρέπει όλα να είναι γραμμένα και αναλυτικά» σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

Οργή και απαιτήσεις από το Βερολίνο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι φωνές για τρίτο πακέτο στήριξης δυναμώνουν και στη Γερμανία, με πολιτικούς και οικονομολόγους να εμφανίζονται ξανά διχασμένοι για την περίπτωση της Ελλάδας. Ρεπορτάζ στα γερμανικά μέσα αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη στο μυαλό του το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου που συνεπάγεται και Μνημόνιο, ενώ σχολιάζεται ότι οι «ζυμώσεις» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν σχετίζονται τόσο με το να περάσει η τωρινή συμφωνία από τη Μπούντεσταγκ όσο για την παροχή βοήθειας από το καλοκαίρι.

Πάντως, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών είναι ιδιαίτερα οργισμένες με αρκετούς να στέλνουν τελεσίγραφο στην Ανγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση και δεν σταματήσουν οι «περίεργες» δηλώσεις αύριο θα είναι η τελευταία φορά που θα ψηφίσουν υπέρ της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σκληρή προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά ότι «Οι δηλώσεις Βαρουφάκη πλήττουν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, τότε αυτή θα θεωρηθεί άκυρη». Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, μάλιστα, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το καλοκαίρι, ίσως και πριν τον Ιούνιο, θα χρειαστεί η γερμανική Βουλή να εγκρίνει νέο πακέτο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαμένη ανάμεσα σε έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτικό κενό η κυβέρνηση

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα υπαρκτά ζητήματα που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας και το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και στις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup. Τις δηλώσεις Βαρουφάκη ήρθαν να συμπληρώσουν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, δηλώνοντας αμφότεροι ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και τόνισαν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα μέσω μέτρων που θα ληφθούν. Το Μαξίμου από την πλευρά του προσπαθεί να καθησυχάσει εντός και εκτός Ελλάδας, ωστόσο, σύντομα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα καυτά ζητήματα.

Πηγή: iefimerida.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.