Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Electric Nights 2016

Φεστιβάλ live πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.
Electric Nights 2016

H Medea Electronique σε συνεργασία με το ΒOOZE, διοργανώνει για 4η χρονιά το  φεστιβάλ ζωντανής πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής «Electric Nights». Σε αυτό το μοναδικό δρώμενο, παράγει με ισχυρή δημιουργική ενέργεια ένα πρόγραμμα καινοτόμου ηχητικού και μουσικού αυτοσχεδιασμού. Τακτικοί καλεσμένοι της Medea Electronique από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ασχολούνται με την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, τον θόρυβο, τις DIY μουσικές δραστηριότητες και την avant garde, συμπράττουν επί σκηνής, σε performances ηλεκτρονικής μουσικής.

Ένα πρωτοποριακό long trip, διεύρυνσης οριζόντων, στα όρια τέχνης και επιστήμης. Ένα από τα λιγοστά εγχώρια φεστιβάλ για την τέχνη και την τεχνολογία του ήχου, όπου παρουσιάζονται οι δυναμικές παρουσίες της ηλεκτρονικής σκηνής που υπόγεια ρέουν στην πόλη και στο εξωτερικό. Ένα φεστιβάλ-πλατφόρμα, όπου συγκροτημένος διάλογος και βήμα παρουσίασης της σύγχρονης έρευνας για την τεχνολογία του ήχου και της μουσικής στήνεται. Διεθνώς άλλωστε, εδώ και κάποια χρόνια ο προβληματισμός προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στον αναξιοποίητο-σε σχέση με την εικόνα και τις τεχνολογίες της-ήχο.

Πάνω απ’ όλα το Electric Nights παρουσιάζει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα πρωτοποριακό, σε διάλογο με τη σύγχρονη έρευνα για τη μουσική.

Στη φετινή του έκδοση το «Electric Nights» εισάγονται δύο εργαστήρια μουσικής τεχνολογίας. Το πρώτο αφορά τη σύνθεση ήχου και αλγοριθμικής μουσικής με το περιβάλλον προγραμματισμού SuperCollider (εισηγητής: Μαρίνος Κουτσομιχάλης), ενώ το δεύτερο τη δημιουργία αυτοσχέδιων (DIY) μουσικών ηλεκτρονικών κατασκευών (εισηγητής: Ανδρέας Μονόπωλης).

Kotsonis_photo

Στο φετινό line-up καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές, και ερευνητές συμπράττουν στο Booze, και παρουσιάζουν το οπτικοακουστικό τους αλφάβητο, με ενοποιητικό στοιχείο τη διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό, διευρύνοντας έτσι τα όρια της τέχνης και της μουσικής. 

Lineup (με αλφαβητική σειρά):

  • Γιάννης Αναστασάκης – Jannis Anastasakis (GR)
  • Asabe Ensemble (Αll Sounds Are Born Equal) (GR)
  • Μιχάλης Βαρδάκας – Michalis Vardakas (GR)
  • Κωνσταντίνος Βασιλάκος – Konstantinos Vasilakos (GR)
  • Carlos Garate (ES/UK)
  • Gaëtan Gromer – Philippe Boisnard (FR)
  • Άκης Δαούτης – Akis Daoutis (GR
  • Dushume (UK)
  • formuls (UK)
  • Θεόμνη – Theomni (GR)
  • Αγγελική Καράμπελα – Angeliki Karampela (GR)
  • Γιάννης Κοτσώνης – Yannis Kotsonis (GR)
  • Khora (GR)
  • Mats Lindström (SE)
  • Alyssa Moxley (USA)
  • Dirar Kalash (PSE/NL)
  • Luca Nasciuti (IT/UK)
  • Oaes (GR/UK)
  • Obstructions (UK)
  • OMG this is flawless (GR)
  • Scizhic InzC (GR)
  • Παναγιώτης Σιμσίρογλου – Panagiotis Simsiroglou (GR)
  • Γιώργος Στεφάτος – Giorgos Stefatos (GR)

***

Mats_Lindstrom_ web
Luca ©GavinMacqueen_ web

Για τη Medea Electronique:

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο – μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα) – η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006, και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής. Παράλληλα, από το 2009 η Medea Electronique διοργανώνει το 10ήμερο καλλιτεχνικό residency «Koumaria» στη Σελλασία Σπάρτης, θεωρούμενο ως ένα από τα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της new media art και της αυτσοχεδιαστικής πρακτικής. Αρκετά από τα μέλη της Medea Electronique συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα.

Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

Το έργο της «Soundscapes Landscapes» (Οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά του Νέου Κόσμου),  παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Για τα εργαστήρια:

 

«Εργαστήριο Σύνθεσης Ήχου και Αλγοριθμικής Μουσικής με SuperCollider»

Με το Μαρίνο Κουτσομιχάλη, 2 Απριλίου, 11:00

Το SuperCollider έχει καθιερωθεί ίσως ως το πιο ισχυρό περιβάλλον συντακτικού προγραμματισμού για αλγοριθμική μουσική, σύνθεση ήχου και ψηφιακή επεξεργασία σήματος σε πραγματικό χρόνο. Προσφέρει και μια πανίσχυρη γεννήτρια σύνθεσης ήχου αλλά και μια τελευταίας τεχνολογίας δυναμική object-oriented γλώσσα προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται ευρέως από καλλιτέχνες και ερευνητές ανά τον κόσμο.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη: το πρώτο θα αποτελέσει ένα crash course στο SuperCollider και τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό γενικότερα και το δεύτερο μια άτυπη εισαγωγή σε πιο προχωρημένα θέματα όπως αλγοριθμική/παραγωγική μουσική, τον σχεδιασμό GUI και ψηφιακών οργάνων, το live coding και την ψηφιακή σύνθεση ήχου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ερευνητές, μουσικούς, καλλιτέχνες και γενικότερα σε θιασώτες της τεχνολογίας που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα ψηφιακά μέσα και εργαλεία. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού ή ιδιαίτερες άλλες γνώσεις. 

Κόστος συμμετοχής: 30ευρώ.

Ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης (καλλιτέχνης, ερευνητής και προγραμματιστής) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και έκτοτε ζει και έργαζεται σε διάφορες πόλεις. Έχει συνεργαστεί με διάφορα ερευνητικά κέντρα, ακαδημίες και project spaces ανά το κόσμο και έχει παρουσιάσει την δουλειά του διεθνώς σε σημαντικά μουσεία, φεστιβάλ και μπιενάλε, καθώς και σε βιομηχανικούς/underground χώρους, επιστημονικά συνέδρια, εκκλησίες και ανεξάρτητες γκαλερί. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και έχει διδάξει στο πανεπίστήμιο του Wolverhampton, το ΤΕΙ Κρήτης και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Είναι υπεύθυνος για δεκάδες εργαστήρια γύρω από θέματα τέχνης/τεχνολογίας ανά τον κόσμο. Είναι κάτοχος Master στην Σύνθεση με Ψηφιακά Μέσα από το πανεπιστήμιο του Γιόρκ και διδακτορικού στον Ήχο και την Media Art από το πανεπιστήμιο DeMonfort. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Mapping and Visualization with SuperCollider. – Περισσότερα: www.marinoskoutsomichalis.com

 

 

Amit D Patel aka Dushume
 

«Εργαστήριο δημιουργίας αυτοσχέδιων (DIY) μουσικών  ηλεκτρονικών κατασκευών»

Με τον Ανδρέα Μονόπωλη-MOCM, 2 Απριλίου, 11:00

Το εργαστήριο εστιάζει στις βασικές τεχνικές της παραποίησης κυκλωμάτων (circuit-bending), την προτυποποίηση (prototyping) και την δημιουργία lo-fi  μουσικών οργάνων (junk instrument philosophy) καθώς παράλληλα αυτά τα DIY sound modules καταφέρνουν και ανοίγουν μοναδικές δυνατότητες δημιουργίας και πειραματισμού

Το workshop απευθύνεται σε αρχάριους και όχι μόνο. Ενώ οι συμμετέχοντες θα φύγουν από το εργαστήριο κρατώντας το δικό τους.. bended  toy! 

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ

 

Ο Ανδρέας Μονόπωλης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1976. Δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής τεχνολογίας, οργάνωσης εκδηλώσεων, πολυμορφικών καλλιτεχνικών δρώμενων.

Εκτός από την μουσική, η καλλιτεχνική του παρόρμηση διαλέγει πότε την εικόνα ή την ύλη για να εκφραστεί ενώ πολλές φόρες εμφανίζεται και ως MoCM. Το MoCM (Monopolis custom made) είναι ένα εργαστήριο δημιουργίας πρωτότυπων ηλεκτρονικών – χειροποίητων κατασκευών. Το MoCM δημιουργήθηκε αρχικά από ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και εξελίχθηκε ως μια παράπλευρη δραστηριότητα του. Από την εφηβική ακόμη ηλικία ασχολείται με τις χειροποίητες κατασκευές. Οι έννοιες του  DIY, Circuit-Bending’s, Jung Instrumentarium και prototyping, έρχονται αργότερα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μας φιλοσοφίας και στη δημιουργική έκφραση μέσα από τις κατασκευές. Οι επιρροές από την μουσική και τεχνολογική εξέλιξη φέρνουν σε πρώτο πλάνο την ενασχόληση με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ η σύνθεση και η ζωντανή εκτέλεση συμβάλλουν προς ττη διέγερση της έρευνας, του πειραματισμού και  τη δημιουργία νέων ηχητικών καταστάσεων. – Περισσότερα: http://www.monopolis.gr.

 

oaes_loop_16
Obstructions1_ web

Electric Nights 2016 ● ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Medea Electronique

www.medeaelectronique.com

 

ΒΟΟΖΕ

:Terminal Stage & :Upstairs

Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Τηλ: 211 40 53 733

http://www.boozecooperativa.com/

Ημερομηνίες & Ώρες:

Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 21:00

*Το τελευταίο live act κάθε βράδυ θα ξεκινά στις 02.00, και θα διαρκεί περίπου μία ώρα.

Τιμή εισιτηρίου:

Ημερήσιο εισιτήριο: 5€

Ενιαίο εισιτήριο: 8€ (για τις δύο μέρες)

*Οι τιμές των εισιτηρίων αφορούν μόνο τα live acts και όχι τα εργαστήρια.

Πληροφορίες – Κρατήσεις για τα εργαστήρια:

[email protected]

 

Electric Nights 2016 – Promo Video:

https://youtu.be/vP8ewDBEprE

 

Υλικό από προηγούμενες διοργανώσεις του Electric Nights:

https://vimeo.com/album/2187539

 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.