Εκατοντάδες οι καταγγελίες για θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα
Μια νεαρή κοπέλα από τη Ρωσία, που δούλευε ως σχεδιάστρια στη χώρα της, ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στη Ρόδο, όπου βρήκε δουλειά, έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μέχρι που μια εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία τη συνάντησε τυχαία, κάλεσε στην τηλεφωνική γραμμή 1109 για να καταγγείλει το περιστατικό.
«Είμαι σαν ένα λουλούδι, που όσο το κακομεταχειρίζονται, μαραίνεται, αλλά αφότου βρέθηκα στον ξενώνα της οργάνωσης Α21 και έλαβα φροντίδα, ένιωσα ότι ανθίζω και πάλι», εξομολογήθηκε η νεαρή Ρωσίδα χαρακτηριστικά στους διασώστες της.
Η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 είναι μια πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Α21, η οποία δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Η γραμμή λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2012 με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στο διάστημα αυτό έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες τηλεφωνήματα για καταγγελίες ύποπτων περιστατικών, παραπομπές θυμάτων σε υπηρεσίες και πληροφόρηση σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, μέσα στο 2017 η Γραμμή 1109 έχει λάβει 373 κλήσεις, εκ των οποίων οι 296 είναι αναφορές για περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. Η πλειοψηφία των κλήσεων αφορά πιθανά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Το 2016 η 1109 έλαβε 520 κλήσεις, εκ των οποίων 172 ήταν καταγγελίες για περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. Μετά τις κλήσεις η Α21 είχε την ευκαιρία να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διάσωση 98 ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και επτά άνδρες ρουμανικής καταγωγής που είχαν πέσει θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στο ‘Αργος. Οι άνδρες αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα με την υπόσχεση μιας καλής δουλειάς από συμπατριώτες τους, αλλά μέλη κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων τούς αφαίρεσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τους απειλούσαν με χρήση όπλου και τους εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν αγροτικές εργασίες χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή. Τα θύματα διασώθηκαν από την αστυνομία και η Α21 έχει αναλάβει σήμερα τη νομική εκπροσώπησή τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)