Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί

Κίνδυνος λουκέτου για πολλούς φούρνους.
Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται ακόμη και στις τιμές του ψωμιού με τα νοικοκυριά να μειώνουν την κατανάλωση και πολλά αρτοποιεία κινδυνεύουν με λουκέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η τιμή της φρατζόλας αυξήθηκε κατά 18,4% τον Σεπτέμβριο και όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι συνεχείς αυξήσεις στη ενέργεια «καίνε» τα αρτοποιεία και οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απορρόφηση των αυξήσεων.

Για αυτό καλούν την πολιτεία να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στην ενέργεια για να μη γίνει το ψωμί είδος πολυτέλειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο, για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρα και με δεδομένο ότι είναι από τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θα πρέπει η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6%, όπως και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ», από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τους ίδιους, ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Η φρατζόλα δεν μπαίνει πλέον καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά αντιθέτως κάθε δεύτερη ή και τρίτη ημέρα. Η τιμή του ψωμιού δεν είναι συγκεκριμένη αλλά διαμορφώνεται αναλόγως τα αρτοποιεία και κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι και 1,50 ευρώ.

Σε ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε αναπόφευκτες αυξήσεις απάντησαν ότι για να καλυφθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει διπλασιαστεί, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. «Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όμως ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σουπερμάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση. Οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν άλλου είδους σχέση με τον καταναλωτή και διαφορετική πολιτική στις αυξήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΕ.

Η μείωση στην κατανάλωση του ψωμιού, φέρνει πτώση του τζίρου και σε συνδυασμό με τα τεράστια λειτουργικά κόστη ενός αρτοποιείου, οι ιδιοκτήτες πιέζονται όλο και περισσότερο. Ήδη από την αρχή του χρόνου περίπου 204 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει, ενώ στα πρόθυρα για λουκέτο βρίσκονται περίπου το 10% – 15% των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων που λειτουργούν στη χώρα.

Στα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρτοποιοί φαίνεται ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχείρησης τους έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Για παράδειγμα αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.

Άλλο αρτοποιείο που το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 870 ευρώ για φυσικό αέριο, τον περασμένο μήνα κλήθηκε να πληρώσει 2.600 ευρώ, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις για εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Αντίστοιχα, στα ύψη είναι και οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να είναι στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι να είναι στα 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.