Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
11.12.2024

ΔΝΤ: Πενταετής μετά-προγραμματική εποπτεία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα αποχαιρετήσει το ΔΝΤ και τις συστάσεις πολιτικής του, μετά το Αύγουστο και την λήξη του τρίτου Μνημονίου.
ΔΝΤ: Πενταετής μετά-προγραμματική εποπτεία για την Ελλάδα

Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε πως ακόμη και εάν το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετά-προγραμματικής παρακολούθησης (post-program monitoring -PPM).

Ο κεντρικός στόχος της μετά-προγραμματικής εποπτείαςείναι να εξασφαλίσει την στενή παρακολούθηση των πολιτικών που εφαρμόζουν κράτη που αν και δεν έχουν πρόγραμμα με το ΔΝΤ, ωστόσο έχουν λάβει δάνεια από τον οργανισμό, τα οποία είτε είναι ανεξόφλητα είτε έχουν εξοφληθεί.

Σύμφωνα με το πλαίσιο μετά-προγραμματικής εποπτείας, τα κράτη που είχαν πρόγραμμα στήριξης με το Ταμείο εμπλέκονται σε συχνότερες επίσημες διαβουλεύσεις με τον οργανισμό από ό, τι οι άλλες χώρες που δεν είχαν μπει σε πρόγραμμα και στις συζητήσεις αυτές δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές που έχουν σχέση με την εξωτερική βιωσιμότητα της χώρας.

Ο λόγος είναι απλός. Να ξέρουν οι αγορές πως η εκάστοτε χώρα συμμορφώνεται με στις συστάσεις του ΔΝΤ και πως αντιμετωπίζει εγκαίρως τις αδυναμίες της.

Και ο έλεγχος αυτός ούτε τυπικός είναι ούτε βραχυχρόνιος. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Κύπρος.Χθες το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του για την αξιολόγηση της μετά-προγραμματικής παρακολούθησης της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως η μετά-προγραμματική εποπτεία της Κύπρου ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2016, μετά τη λήξη του δανεικού προγράμματος της χώρας με το Ταμείο. Τον Αύγουστο του 2017 και ενώ η Κύπρος εξόφλησε πρόωρα μέρος του δανείου της προς το ΔΝΤ, η μετά-προγραμματική εποπτεία επεκτάθηκε για ένα έτος μέχρι τον Ιούλιο του 2018, καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη συνέχισης της στενής παρακολούθησης.

Προ ολίγου καιρού η κυβέρνηση της Κύπρου ζήτησε την επιμήκυνση της μετά-προγραμματικής εποπτείας έως τις 31 Ιουλίου 2019, ενώ ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία το Ταμείο να συνεχίσει να εποπτεύει την πρόοδο της χώρας στη βάση αυτού του μηχανισμού έως το 2020.

Το μεταμνημονιακό «μονοπάτι» της Κύπρου δείχνει πως η Ελλάδα θα έχει «συνοδοιπόρο» το ΔΝΤ τουλάχιστον έως το 2022, οπότε θα εκπνεύσει η υποχρέωση της χώρας μας να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εξομαλυνθούν.

Μέσα σε αυτό το διάστημα (2019-2022) το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εκδίδει ειδικές ετήσιες εκθέσεις στις οποίες θα αξιολογεί τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδος, αλλά και τη βιωσιμότητας της οικονομίας της –μεταξύ άλλων και υπό το πρίσμα της ικανότητα της να επιστρέψει το Ταμείο τα δανεικά που έχει λάβει.

Σημειώνεται πως σήμερα τα ανεξόφλητα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται πως θα μειωθεί σημαντικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου με μέρος από τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

(Πηγή)

 
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.