Οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup
Οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν τις εξής δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup, από το οποίοι η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα προκύψει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών:
- Ολλανδός Αναπληρωτής ΥπΟικ, Έρικ Ντερκ Βιμπες: Οι Έλληνες έκαναν ένα βήμα μπροστά. Στους θεσμούς όμως λείπουν κάποια στοιχεία, γιατί δεν είναι πολύ σαφή κάποια δεδομένα στις ελληνικές προτάσεις. Είναι πολλές οι κυβερνήσεις που έχουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτά που λέει. Πριν μία εβδομάδα απέρριψε αυτές τις προτάσεις. Τι μπορεί να κάνει τώρα;
Deputy Dutch FinMin Wiebes: #Greece made step forward, but institutions are critical of plan, specificities missing.
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015
- Κύπριος ΥπΟικ, Χάρης Γεωργιάδης: Να εξασφαλίσουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση στήριξης, ο μόνος τρόπος που θα οδηγήσει προοπτική για τη χώρα. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής.
- Αυστριακός ΥπΟικ, Χανς Σέλινγκ: Θετικό που η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις, κάτι που δεν είχε κάνει εδώ και πέντε μήνες. Αυτό που δεν έχουμε είναι οι εγγυήσεις. Εδώ και πέντε χρόνια ακούμε υποσχέσεις. Θα πρέπει να έχουμε εγγύηση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που προτείνει θα εγκριθούν. Όσον αφορά τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα, μιλάμε για περίπου 72 δις ευρώ.
Austrian FinMin Schelling has doubts over implementation of Greek proposals – i.e. credibility problem between #Greece & rest of Eurozone.
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015
- Ιρλανδός ΥπΟικ, Μάικλ Νούναν: Η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εμφανίζεται αποδυναμωμένη. Η θέση των Ελλήνων είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάποια προβλήματα. Το δημοψήφισμα ήταν μία πολιτική νίκη για την κυβέρνηση, αλλά ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη.
Noonan: Referendum was political victory for Greek gov’t, but was economically and socially disastrous. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015
- ΥπΟικ Μάλτας, Έντουαρντ Σκίκλουνα: Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των ελληνικών προτάσεων. Δεν γίνεται να μείνουμε στα λόγια. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε προτάσεις, ωστόσο τις ίδιες προτάσεις τις έθεσε στο ερώτημα του δημοψηφίσματος και πρότεινε στον κόσμο να ψηφίσει «ΟΧΙ». Κάποιες χώρες κρατούν επιφυλάξεις για τις ελληνικές προτάσεις, κάποιες χώρες είναι λιγότερο επιφυλακτικές.
Scicluna: Greek gov’t has made proposals, but he’d previously put these proposals to referendum and recommended voting ‘No’. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015
- Ιταλός ΥπΟικ, Πάντοαν: Είμαστε εδώ όχι για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να εξετάσουμε αν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είμαστε εδώ με «ανοιχτό μυαλό». Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι χρονικά μακρά.
According to Italian FinMin Padoan, today’s Eurogroup meeting is going to be a long one. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015
- Γάλλος ΥπΟικ, Μισέλ Σαπέν: Η Ελληνική κυβέρνηση είχε το θάρρος να ζητήσει εντολή διαπραγματεύσεων, κάτι που της επέτρεψε να έχει μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Άρα, κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική. Οι προτάσεις είναι μία καλη βάση διακίνησης των διαπραγματεύσεων. Με αυτή τη βάση θα ξεκινήσουμε συζητήσεις που θα είναι απαιτητικές. Αν θέλουμε μία βιώσιμη συμφωνία, πρέπει να μας απαντήσουν συγκεκριμένα πότε και πώς θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να βρούμε αν έχουμε την εμπιστοσύνη και τη θέληση της ελληνικής πλευράς.
French FinMin Sapin: Greek gov’t has had courage to go before parliament and get negotiating mandate adopted by large majority. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015
-
Ισπανός ΥπΟικ, Ντε Γκίντος: «Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν μία θετική απόφαση ως προς την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Η αξιοπιστία παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Θα πρέπει τώρα να δούμε όλα τα ζητήματα.
Guindos: Greek referendum certainly wasn’t positive in terms of credibility and trust. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) July 11, 2015