Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.11.2024

Δικάζονται οι συντηρητές που γρατζούνισαν την περίφημη μάσκα του Τουταγχαμών

Είχαν αρχικά ξεκολλήσει κατά λάθος το μούσι της μάσκας, το οποίο προσπάθησαν να ξανακολλήσουν με εποξική κόλλα.
Δικάζονται οι συντηρητές που γρατζούνισαν την περίφημη μάσκα του Τουταγχαμών

Για «βαριά αμέλεια» θα δικαστούν σε διοικητικό δικαστήριο οκτώ συντηρητές και υπάλληλοι του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο, οι οποίοι ξεκόλλησαν κατά λάθος το μούσι της περίφημης μάσκας του Τουταγχαμών και στη συνέχεια το ξανακόλλησαν με εποξική κόλλα. 

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Μουσείου, ο διευθυντής της υπηρεσίας συντήρησης, τέσσερα άλλα στελέχη και δύο συντηρητές παραπέμφθηκαν στο διοικητικό δικαστήριο «με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Αντιμετωπίζουν την επιβολή πειθαρχικών μέτρων ή ακόμα και οριστική παύση, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι εισαγγελικές αρχές. 

Οι οκτώ κατηγορούνται «κατάφωρη παραβίαση των επιστημονικών και επαγγελματικών διαδικασιών συντήρησης», καθώς προκάλεσαν ζημιές που είναι ακόμη και σήμερα ορατές στη μάσκα.

Το 2014, οι συντηρητές κόλλησαν με ακατάλληλη εποξική κόλλα την γενειάδα της μάσκας, σύμβολο όλων των φαραώ. Η κόλλα απλώθηκε και ξεράθηκε στην περιοχή γύρω από το μούσι και οι κατηγορούμενη προσπάθησαν να την ξύσουν.

«Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τις ζημιές που προκάλεσαν, χρησιμοποίησαν αιχμηρά εργαλεία όπως νυστέρια και μεταλλικά εργαλεία προκειμένου να αφαιρέσουν ίχνη κόλλας, με αποτέλεσμα να γρατζουνίσουν τη μάσκα και να προκαλέσουν φθορές που παραμένουν ορατές» ανέφερε η εισαγγελία.

Η ψεύτικη γενειάδα  αποκολλήθηκε τον Αύγουστο του 2014 την ώρα που πραγματοποιούνταν στο χώρο ηλεκτρολογικές εργασίες. Είναι άγνωστο το πώς ακριβώς έμεινε χωρίς μούσι ο νεαρός βασιλιάς, αφού οι συντηρητές δίνουν διαφορετικές εκδοχές: κάποιοι λένε ότι το έσπασαν κατά λάθος, άλλοι ότι το έβγαλαν γιατί είχε χαλαρώσει.

Στις 16 Δεκεμβρίου η περίφημη μάσκα εκτέθηκε και πάλι στο μουσείο, έπειτα από εργασίες συντήρησης δύο μηνών με επικεφαλής τον γερμανό ειδικό Κρίστιαν Έκμαν. Αντί για συνθετική κόλλα χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά κερί μέλισσας, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως κόλλα κατά την αρχαιότητα.

Ο τάφος του Τουταγχαμών, ο μοναδικός τάφος φαραώ που έχει βρεθεί ασύλητος, ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξο. Στο εσωτερικό του βρέθηκε ένας αμύθητος θησαυρός από 5.000 αντικείμενα, τα περισσότερα χρυσά.

Ο Τουταγχαμών βασίλευσε για 9 χρόνια και πέθανε πρόωρα, σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1324 π.Χ. Χάρη στον θησαυρό του τάφου του όμως σήμερα είναι ένας από τους γνωστότερους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.