Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
09.01.2025

Διαφωνία Τσίπρα-Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων

Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν.
Διαφωνία Τσίπρα-Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων

Ξεκάθαρα διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντηση που είχαν. 

Αρχικά, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια μίλησε για την κρίσιμη περίοδο που διανύει η διεθνής κοινότητα ενώ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα της συνάντησης λέγοντας τα εξής: «Σ’ αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. Μπορούμε να το κάνουμε στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και του θεμέλιου λίθου στις σχέσεις μας που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Να μιλάμε και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Να είναι σχέσεις που να συμβάλλουν στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μονάχα στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης που δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο, είπα ότι πρέπει να τερματισθεί η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Προσέθεσα ότι δεν συνάδει στο καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται επάνω μας η έννοια του casus belli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμισης εμπιστοσύνης. Μιλήσαμε και για την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, ελπίζω να κινηθεί και η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε και για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, μιας δύσκολης συμφωνίας που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων»

Επίσης αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα των 8 πραξικοπηματιών οι οποίοι μετά από απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου με βασική αρχή τη διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας».

Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε σε όσα είχε πει προηγουμένως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης δήλωσε ότι «τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μεγάλη συζήτηση για μεταρρύθμιση. Υπεγράφη από 11 χώρες- έως και την Ιαπωνία. Να δούμε το καθεστώς που διέπει τις μειονότητες. Στη Θράκη υπάρχουν μουσουλμάνοι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν σκέψεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τη μειονότητα. Υπάρχει οικονομικό χάσμα στη μειονότητα. Υπάρχει και το θέμα της μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, ενώ η Συνθήκη προβλέπει να εκλέγεται».

Παράλληλα συνεχίσε λέγοντας ότι «εγώ σε όλους του Ελληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη. Δεν πήρα καμία απάντηση. Τίθενται θέματα ως προς την εδαφική ακεραιότητα. Υπάρχει θέμα και για το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα για την αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων. Γίνονται εργασίες στην Παναγία Σουμελά για να μπορούν να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν».

Στο κομμάτι του Κυπριακού, ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τις ευθύνες για την αποτυχία των συνομιλιών αποκλειστικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά: «θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου. Ως προς τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με τις διαπραγματευτικές συνομιλίες που πρέπει να γίνουν. πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα».

Όσον αφορά το ζήτημα της έκδοσης των πραξικοπηματιών δήλωσε: «Αυτό που είπα στον κ.Τσίπρα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατό να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω ότι και η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα της έκδοσης».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.