Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Δερμιτζάκης: «Όχι σε δεύτερο lockdown. Είναι η εύκολη λύση»

«Όχι» σε ένα ενδεχόμενο locdown λέει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Δερμιτζάκης: «Όχι σε δεύτερο lockdown. Είναι η εύκολη λύση»

«Όχι» σε ένα ενδεχόμενο locdown λέει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής είναι αρνητικός στην καραντίνα καθώς όπως αναφέρει «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτύχει όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».

«Ως κοινωνία μπορούμε να τον κερδίσουμε τον κοροναϊό αλλά θα επιλέξουμε την εύκολη λύση» πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής» όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μάσκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές».

«Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει» συμπλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασχολούνται και με θέματα πέραν των κλινικών».

«Μια επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα στην στρατηγική θα δώσει το έναυσμα στους πολίτες να προσπαθήσουμε ξανά. Αν βρούμε την εύκολη λύση το lockdown τα παρατάμε δεν έχουμε άλλη λύση πώς θα βρούμε λύση τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ο καθηγητής τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί φαύλος κύκλος. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν όλες οι αντιδράσεις και εκφράζονται στα μέτρα για τον κοροναϊό. Υπάρχει μια γενικότερη απογοήτευση και βγαίνει μέσα από αυτά. Αυτό δεν βοηθάει γιατί χάσαμε τη συνοχή των μέτρων. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση και το πρώτο που απαιτείται είναι ψυχραιμία».

Αν συνεχιστεί η κατάσταση θα δούμε εικόνες Ιταλίας

Όσον αφορά την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα σημείωσε ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν δούμε τους αριθμούς εμείς (σ.σ. στην Ελλάδα) έχουμε καταλήξει να έχουμε περισσότερους διασωληνωμένους και νεκρούς από ό,τι παρόμοιες χώρες. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην κατανομή ή κάπου είμαστε τυφλοί».

Για την αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες ανέφερε ότι «υπήρχε μια μικρή αύξηση πριν από 2-3 εβδομάδες αλλά τώρα έχουμε σταθεροποίηση που σημαίνει ότι κάπως δουλεύουν τα μέτρα».

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τους διασωληνωμένους γιατί δεν έχουν τον κύκλο του ιού που είναι περίπου 10 ημέρες αλλά μπορεί να είναι 3 και 4 εβδομάδες στη ΜΕΘ».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση για 3-4 εβδομάδες με τέτοια συσσώρευση διασωληνωμένων μπορεί να μην φτάνουν οι ΜΕΘ και να φτάσουμε σε εικόνα Ιταλίας».

Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να είναι το κέντρο της αντιμετώπισης
Μιλώντας για τα σχολεία ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε «θεωρώ ότι είναι οι πιο ασφαλείς δραστηριότητες στην κοινωνία αυτή τη στιγμή» ενώ για τα μέσα μεταφοράς είπε ότι «βλέπουμε συνωστισμούς αλλά γίνονται με μάσκες. χρειάζονται μερικές προσαρμογές. Με περισσότερους ελέγχους και πρόστιμα λύνεται».

Για τα νοσοκομεία, δε, είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό αλλά δεν πρέπει να είναι το κέντρο της αντιμετώπισης. Αν φτάσει ηλικιωμένος και διασωληνωθεί τότε έχει λίγες πιθανότητες να επιβιώσει».

Ερωτηθείς τέλος για πληροφορίες περί μετάλλαξης του ιού είπε ότι «υπήρχε μια μεταλλαγή που επικράτησε στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη. Συνήθως στους ιούς όταν αυξάνεται η μεταδοτικότητα αυτό έρχεται με ηπιότερα συμπτώματα».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.