Δέκα χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου στην Υεμένη
Δέκα χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Unicef από τη Γενεύη, αφού επέστρεψε από αποστολή στην εμπόλεμη χώρα.
«Η σύγκρουση στην Υεμένη μόλις ξεπέρασε ένα επονείδιστο όριο με 10.000 παιδιά νεκρά ή τραυματισμένα από την έναρξη των μαχών τον Μάρτιο του 2015. Αυτό σημαίνει τέσσερα παιδιά την ημέρα», κατήγγειλε ο Τζέιμς Έλντερ εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης. «Φυσικά αυτά είναι τα νούμερα που η Unicef μπορεί να επιβεβαιώσει», εξήγησε.
Ο Έλντερ επεσήμανε ότι η Unicef χρειάζεται 235 εκ. δολάρια «ως τα μέσα της επόμενης χρονιά» για να μπορέσει να διατηρήσει το επίπεδο της βοήθειας που προσφέρει στην Υεμένη.
«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη – η χειρότερη παγκοσμίως—είναι αποτέλεσμα του τραγικού συνδυασμού τεσσάρων παραγόντων: μια βίαιη σύγκρουση που διαρκεί, μια κατεστραμμένη οικονομία, κατεστραμμένες υποδομές (…) -είτε πρόκειται για την υγεία, την τροφή, το νερό ή την αποχέτευση, την προστασία και την εκπαίδευση- και μια επιχείρηση του ΟΗΕ με σημαντικές ελλείψεις στους πόρους», τόνισε ο Έλντερ.
«Με τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης, και αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις, η Unicef δεν θα μπορέσει να φτάσει σε όλα τα παιδιά», και «χωρίς περισσότερη διεθνή βοήθεια αυτά τα παιδιά – που δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη σύγκρουση—θα πεθάνουν», κατήγγειλε.
Τέσσερα στα πέντε παιδιά στην Υεμένη έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, συνολικά 11 εκατομμύρια, υπενθύμισε ο Έλντερ. 400.000 από αυτά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και 2 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν σχολείο.
Οι συγκρούσεις στην Υεμένη ξεκίνησαν το 2014 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους αντάρτες Χούθι. Πλέον οι σιίτες αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης. Από τον Μάρτιο του 2015 ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει στη χώρα, με πρόφαση να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Στη διάρκεια των επτά ετών που διαρκεί ο πόλεμος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς.
(AΠΕ-ΜΠΕ)