Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

«Ένα Γράμμα από την Υένη» του Manthia Diawara: Μια συμπαραγωγή των PCAI, Serpentine και MUBI

Ένα φιλμ που θέτει κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με την αστική ανάπτυξη και τις οικολογικές προεκτάσεις της, με αφορμή το παράδειγμα της οικολογικής καταστροφής που έχει υποστεί η παραθαλάσσια πόλη της Σενεγάλης.
«Ένα Γράμμα από την Υένη» του Manthia Diawara: Μια συμπαραγωγή των PCAI, Serpentine και MUBI

Έπειτα από την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας του Manthia Diawara «Ένα Γράμμα από την Υένη» (“A Letter from Yene”), και την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2022, ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 19.00 την ταινία στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Η πρόσφατη ταινία του Diawara αποτελεί ανάθεση των PCAISerpentine και MUBI στο πλαίσιο το προγράμματος Back to Earth της Serpentine. Η ελληνική πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ενώ μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τον καλλιτέχνη και τον Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικό διευθυντή της Serpentine.

Η ταινία “A Letter from Yene” προέκυψε μέσα από συνομιλίες του Diawara με την τοπική κοινότητα της παραθαλάσσιας πόλης Υένης της Σενεγάλης, περιοχή όπου ο καλλιτέχνης κατοικεί κάποιες μέρες τον χρόνο. Στον παραδοσιακό αυτό οικισμό ψαράδων και αγροτών τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχούν η παράκτια διάβρωση και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Ο περιορισμένος αριθμός ψαριών και η αδυναμία των ψαράδων να πλεύσουν μακριά από την ακτή με τις πιρόγες τους οδηγούν τον πληθυσμό σε αναζήτηση νέων επαγγελμάτων. Το σύγχρονο ψάρεμα απαιτεί μηχανοκίνητες βάρκες με μεγάλα δίχτυα φτιαγμένα από μη-βιοδιασπώμενα νήματα. Τα δίχτυα αυτά μπλέκονται με μοβ κοράλλια και ανθρώπινα απορρίμματα, και ως άλλα μυθικά θαλάσσια πλάσματα ξεβράζονται στις ακτές. Οι γυναίκες του νησιού, οι οποίες παλαιότερα, στο πλαίσιο παραδοσιακών βιώσιμων πρακτικών, μαγείρευαν και εμπορεύονταν καπνιστό παστό ψάρι, πλέον πωλούν βότσαλα στους ιδιοκτήτες νεόδμητων σπιτιών. Η άμμος, ο γρανίτης και τα βότσαλα που αγοράζουν οι εύποροι ιδιοκτήτες σπιτιών για να χτίσουν, να διακοσμήσουν και να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τους ανέμους και το αλάτι της θάλασσας συμβάλλουν, κατά ειρωνικό τρόπο, στην υποβάθμιση της θαλάσσιας διαστρωμάτωσης και εντείνουν την παράκτια καταστροφή.

Το “A Letter from Yene” του Diawara ξεδιπλώνεται σαν ένα γράμμα προς τον θεατή. Στο φιλμ ο κινηματογραφιστής είναι παράλληλα ο αφηγητής αλλά και ο ιδιοκτήτης ενός παραθαλάσσιου σπιτιού της περιοχής. Μέσα από συναντήσεις με ψαράδες και συλλέκτες βότσαλων, ο Diawara διερευνά πώς οι ζωές τους συμβάλλουν συλλογικά και εν αγνοία τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μοιράζονται από κοινού. 

Manthia Diawara αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Édouard Glissant υποστήριζε με θέρμη, “Rien n’est vrai, tout est vivant”, δηλαδή πως η ιερότητα της ζωής δεν βρίσκεται μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά παντού, στον αέρα, στη γη και στα ποτάμια. Πρέπει να την προστατεύσουμε για την επιβίωσή μας».

Η Bettina Korek, διευθύνουσα σύμβουλος, και ο Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine, επισημαίνουν: «Είναι τιμή μας να παρουσιάζουμε μαζί με το PCAI την ελληνική πρεμιέρα του “A Letter from Yene” του Manthia Diawara στην Αθήνα. Σε αυτό το αξιόλογο και ποιητικό έργο, ο καλλιτέχνης δεν είναι μόνο κινηματογραφιστής κι αφηγητής, αλλά και κεντρικός χαρακτήρας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο καθολική θεματολογία από τα ζητήματα που διερευνά το εξαιρετικό έργο του Diawara, το οποίο παρουσιάσαμε στη Serpentine πέρυσι ως μέρος του προγράμματος Back to Earth. Μας κινητοποιούν οι εκκλήσεις για αλλαγή και οι δημιουργικές λύσεις που έρχονται στο προσκήνιο μέσω του Back to Earth, και ελπίζουμε να εμπνεύσουν απαντήσεις στην κλιματική κρίση».

Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και διευθυντής του PCAI, προσθέτει: «Με μεγάλη χαρά διοργανώνουμε την ελληνική πρεμιέρα του φιλμ “Ένα Γράμμα από την Υένη” του Manthia Diawara μαζί με τους συνεργάτες μας από τη Serpentine, το MUBI και το Ίδρυμα Γουλανδρή. Μια ξεχωριστή ταινία με περιβαλλοντικούς προβληματισμούς, που συνάδουν με την αποστολή του PCAI».

Η Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, αναφέρει: «Το φιλμ του Manthia Diawara για την Υένη αναδεικνύει κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με την αστική ανάπτυξη και τις οικολογικές προεκτάσεις της. Πρόκειται για μια εξαιρετική εικαστική εξομολόγηση, η οποία αποτυπώνει εύστοχα τη διορατικότητα και την ευσυνειδησία του σημαντικού  στοχαστή και δημιουργού της». 

Περισσότερα για τον Manthia Diawara

Ο Manthia Diawara (γεν. 1953) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, θεωρητικός του πολιτισμού, μελετητής και ιστορικός τέχνης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Αφροαμερικανικών Ζητημάτων. Μέρος της έρευνάς του αφορά τις πολιτισμικές σπουδές γύρω από τις μαύρες κοινότητες, αν και το έργο του διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μαζί με άλλους μελετητές, ο Diawara προσπάθησε να ενσωματώσει την εξέταση των συνθηκών διαβίωσης των Αφροαμερικανών για να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη μελέτη της αφρικανικής διασποράς και κουλτούρας.

Στιγμιότυπο από το φιλμ «Ένα γράμμα από την Υένη» (2022) του Manthia Diawara. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και του Maumaus / Lumiar Cité, Λισαβόνα.

Περισσότερα για το PCAI

O πολιτιστικός οργανισμός PCAI ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα αναθέσεων, εκθέσεων, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Back to Earth της Serpentine

Το Back to Earth της Serpentine είναι ένα πολυετές εγχείρημα που προσκαλεί πάνω από εξήντα κορυφαίους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ποιητές, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, στοχαστές και σχεδιαστές να ανταποκριθούν στην περιβαλλοντική κρίση. Με την υποστήριξη συνεργαζόμενων οργανισμών και δικτύων, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν καλλιτεχνικές εκστρατείες, πρωτόκολλα και πρωτοβουλίες.  
 
Περισσότερα για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1979, με κύριο σκοπό τη λειτουργία των μουσείων του στην Αθήνα και την Άνδρο, καθώς και την προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κύριος σκοπός του είναι η λειτουργία των δύο μουσείων του, στην Αθήνα και την Άνδρο, καθώς και η προώθηση των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα σχεδιάστηκε για να στεγάσει τα έργα της Συλλογής του, στην οποία περιλαμβάνονται σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Παράλληλα, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.
Παρασκευή 28 Απριλίου 
Ώρα προβολής: 19.00
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T: 210 7252895 
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.