ARTικόλεξο: Ένα πρόγραμμα που φέρνει το κοινό με αναπηρία σε επαφή με μη προσβάσιμες τέχνες
Τι σημαίνει για ένα τυφλό άτομο “εξπρεσιονισμός”; Πώς αντιλαμβάνεται ένα κωφό άτομο τη μελωδία ή την αρμονία; Πώς μπορούν άτομα με νευροαναπτυξιακές ή κινητικές αναπηρίες να προσεγγίσουν τα ρεύματα του χορού και το έργο σημαντικών χορογράφων; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την τέχνη όχι από μια θέση ισχύος, αλλά επιχειρώντας κοινές αναγνώσεις, χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και απόλαυσης της τέχνης με έναν τρόπο που μας συμπεριλαμβάνει όλους;
Η liminal, οργανισμός που προωθεί την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό, οργανώνει το πρόγραμμα ARTικόλεξο, που αποτελείται από μικρούς εισαγωγικούς κύκλους πάνω σε βασικές μορφές τέχνης, με απώτερο σκοπό την εξερεύνηση βασικής ορολογίας και ρευμάτων τέχνης και τη δημιουργία ενός κοινού λεξιλογίου προκειμένου να διανοιχτούν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό με αναπηρία και μη.
Το ARTικόλεξο θα επιχειρήσει να ενισχύσει το ενδιαφέρον του κοινού με αναπηρία να ανακαλύψει τέχνες που μέχρι στιγμής δεν ήταν προσβάσιμες μέσα από την ανάπτυξη μιας συμπεριληπτικής μεθοδολογίας. Δημιουργώντας ένα κοινό λεξιλόγιο στο πεδίο των τεχνών, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου, ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία με όχημα την τέχνη. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει σε ένα πιο καινοτόμο και συμπεριληπτικό καλλιτεχνικό πεδίο που απευθύνεται και δημιουργείται από τη συνεργασία εκπαιδευτών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ατόμων με αναπηρία.
Οι τρεις κύκλοι του προγράμματος αφορούν στη υποκριτική, τη μουσική και τον χορό, και απευθύνονται σε άτομα 18+ ετών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία:
Θέατρο με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη
«Το πραγματικό και το αληθινό στο Θέατρο»: Μια ιστορική αναδρομή του θεάτρου με άξονα την περίοδο πριν και μετά τον ρεαλισμό. Το πέρασμα από το Αρχαίο Δράμα στο Σύγχρονο Θέατρο του Σκηνοθέτη, από το θέατρο όπου όλα λέγονται στο θέατρο όπου όλα δείχνονται. Πώς αυτές οι τομές στη θεατρική γλώσσα ανταποκρίνονται αισθητηριακά σε διαφορετικές ομάδες κοινού; Πώς μπορούν να συνδιαλαγούν τελικά με όλα τα μέλη του κοινού; Πώς επισκεπτόμαστε εκ νέου βασικά θεατρικά είδη έχοντας κατά νου τα χαρακτηριστικά του παραλήπτη;
Το εργαστήριο ξεκινά έναν κύκλο ερευνητικών συναντήσεων που απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία και μη.
Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής
Εισηγήτρια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Πότε: Κάθε Παρασκευή, από 4 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου, 18:00-21:00
Τοποθεσία: liminal, Πλατεία Θεάτρου 6, 10552, Αθήνα
Δηλώστε συμμετοχή στο εργαστήριο υποκριτικής εδώ
Προθεσμία: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
Μουσική με την Ντάνα Παπαχρήστου και τον Γιώργο Σαμαντά
Το εργαστήριο μουσικής και ηχητικής τέχνης στοχεύει στην εξοικείωση με έννοιες και πρακτικές της μουσικής επιτέλεσης, της σημειογραφίας, της ηχητικής σύνθεσης και του επιτελεστικού παιχνιδιού.
Τα συμμετέχοντα άτομα θα εκπαιδευτούν στις ιδιότητες του ήχου, όπως είναι ο ρυθμός, η μελωδία, η αρμονία, η χροιά/ηχόχρωμα, το τονικό ύψος και η ένταση, με βιωματικό τρόπο, παίζοντας μουσική. Παράλληλα, θα μάθουν για την τεχνολογία των οργάνων και την ιστορία της μουσικής και των κινημάτων, ώστε να γνωρίσουν το πλαίσιο της ηχητικής τέχνης και μουσικής. Τέλος, θα συνθέσουν και θα επιτελέσουν ένα μουσικό έργο, δημιουργώντας συλλογικά τη δική τους παρτιτούρα.
Τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου είναι η απτικότητα, η δονητικότητα, η οπτική μετάφραση δεδομένων και η βιωματική εμπειρία, μέσα από διάφορα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία αλλά και τη χρήση μουσικών οργάνων.
Το εργαστήριο ξεκινά έναν κύκλο ερευνητικών συναντήσεων που απευθύνεται σε άτομα με ακουστική αναπηρία και μη.
Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής
Εισηγήτες: Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργος Σαμαντάς
Πότε: Κάθε Τρίτη, από 1η Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου, 18:00-20:00
Τοποθεσία: liminal, Πλατεία Θεάτρου 6, 10552, Αθήνα
Δηλώστε συμμετοχή στο εργαστήριο μουσικής εδώ
Προθεσμία: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
Χορός με την Κατερίνα Γεβετζή
H συμπεριληπτική ομάδα χορού Artogether της liminal θα έρθει σε επαφή με την ιστορία χορού του 20ου και 21ου αιώνα εξερευνώντας και “διασκευάζοντας” αποσπάσματα από έργα-ορόσημα του μοντέρνου και σύγχρονου χορού. Μελετώντας συγκεκριμένα έργα από το 1900 μέχρι σήμερα και προσεγγίζοντάς τα μέσα από το πρίσμα της συμπερίληψης θα αποπειραθούμε να αναβιώσουμε αποσπάσματα αυτών χρησιμοποιώντας το κύριο εργαλείο των μικτών ομάδων – τη «μετάφραση». Με αφορμή τα έργα αυτά θα μιλήσουμε για ρεύματα χορού και θα γνωρίσουμε σημαντικούς χορογράφους και χορευτές όπως: Isadora Duncan, Mary Wigman, Rudolf Laban, Martha Graham, Jose Limon, Merce Cunningham, Steve Paxton, Yvonne Rainer, Trisha Brown, Pina Bausch, Maguy Marin, Anne Teresa de Keersmaeker, Alain Platel, Sasha Waltz, Wim Vandekeybus, Yan Martens κ.ά.
Το εργαστήριο πραγματοποιεί έναν κύκλο ερευνητικών συναντήσεων που απευθύνεται σε άτομα με κινητικές ή νευροαναπτυξιακές αναπηρίες και μη.
Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής
Εισηγήτρια: Κατερίνα Γεβετζή
Πότε: Κάθε Σάββατο, από 5 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, 14:00-17:00
Τοποθεσία: liminal, Πλατεία Θεάτρου 6, 10552, Αθήνα
Δηλώστε συμμετοχή στο εργαστήριο χορού εδώ
Προθεσμία: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
Ηλικιακή ομάδα συμμετεχόντων 18+ ετών
Δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα ενημερωθείτε για την αίτησή σας μέσω email.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Περισσότερα εδώ.