Break Free: Όλος ο κόσμος θα μπεί κάτω από μια ομπρέλα δράσεων για ένα δίκαιο μέλλον
Από τις 12 έως τις 31 Μαρτίου, κάθε λογής οργανώσεων και φορέων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στέκονται κατά της βίας θα ενωθούν για το Break Free. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου κοινωνική συμμαχία που ενώνει τις δυνάμεις της για ένα βιώσιμο, ασφαλές, δίκαιο και αξιοπρεπές μέλλον.
Στόχος της συμμαχίας η δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα μεγεθύνει και θα προωθήσει κάθε προοδευτική, πολιτική και κοινωνική διεκδίκηση. Η συμμαχία Break Free απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε κάθε οργάνωση και κάθε πολίτη που θέλει να αντιδράσει συλλογικά και ειρηνικά απέναντι σε κάθε μορφή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής ή πολιτικής καταπίεσης, με αποκορύφωμα των δράσεων τον πολύχρωμο περίπατο στις 26 Μαρτίου στην Αθήνα.
Τι είναι η συμμαχία Break Free;
Το Break Free ξεκίνησε πέρυσι ως μία παγκόσμια ομπρέλα δράσεων σε 20 χώρες ενάντια στα ορυκτά καύσιμα. Φέτος, από τις 12 έως τις 31 Μαρτίου θα υλοποιηθούν εκατοντάδες δράσεις σε 35 χώρες. Στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- το θέμα των δράσεων είναι πολυδιάστατο και αφορά μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, που θα φέρνει κοντά εκατομμύρια πολίτες με διαφορετική αφετηρία, αλλά το ίδιο κίνητρο: τη συλλογική διεκδίκηση για ένα βιώσιμο πλανήτη, με ισότητα και δικαιοσύνη. Σε όλο το διάστημα (12 – 31 Μαρτίου) κάθε οργάνωση ή πολίτης θα μπορεί να ενσωματώνει δράσεις και να μεγαλώσει τη συμμαχία μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα προώθησης του κινήματος
Αθήνα
Το σύνολο των δράσεων στην Αθήνα κορυφώνεται την Κυριακή 26 Μαρτίου στο Θησείο (Αποστόλου Παύλου 7, στο ύψος του Cine Θησείο). Όπως προτρέπουν οι διοργανωτές, «φοράμε άνετα και χρωματιστά ρούχα, παίρνουμε σφυρίχτρες και περπατάμε μαζί από το Θησείο προς στο Σύνταγμα σε έναν πολύχρωμο και ειρηνικό περίπατο ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές».
Όπως υπογραμμίζουν οι οργανώσεις που απαρτίζουν τη συμμαχία, «το μέλλον μας, καθώς και του πλανήτη μας, εξαρτάται από το πόσο ενωμένοι θα είμαστε δείχνοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είναι στο χέρι όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε την ατζέντα του μίσους, του φόβου και των διακρίσεων. Ας γράψουμε μαζί αυτή την ιστορία μέσα από το Break Free».
Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες δράσεις:
- 12-14 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη: η Greenpeace θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην εγκατάσταση του – πρώτου στην Ελλάδα – φωτοβολταϊκού συστήματος με εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net-metering), σε στέγη σχολικού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σπάμε τα δεσμά από τα ορυκτά καύσιμα.
- 18 Μαρτίου, Δράμα: η Οικολογική Κίνηση Δράμας θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο λιγνίτη.
- 19 Μαρτίου, Αθήνα: η Συμμαχία Break Free παίρνει μέρος στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και τρέχει για το περιβάλλον, την ισότητα και τη δικαιοσύνη
- 19 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη: η Συμμαχία Break Free οργανώνει πολύχρωμο περίπατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές. Δείτε περισσότερα εδώ
- 26 Μαρτίου, Αθήνα: η Συμμαχία Break Free οργανώνει τον πολύχρωμο περίπατο. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουμε σε ένα πολύχρωμο και ειρηνικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές. Δείτε περισσότερα εδώ
Η συμμαχία αποτελείται από τους εξής φορείς: Αλληλεγγύη-SolidarityNow, ActionAid Ελλάς, ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Colour Youth, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Κοινότητα Μπαγκλαντές, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Fair Trade Hellas, Generation 2.0, Greenpeace, Καλλιστώ, Kλίμακα, Κλίμαξ Plus, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, Κοινότητα Κονγκό, MEDASSET, ΜΕΤΑδραση, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Oργάνωση ΓΗ, Πακιστανο-Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, Passivistas, Περιοδικό δρόμου «Σχεδία», Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών – Lalibela, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, WWF Ελλάς.