Μπιλ Γκέιτς: «Είναι πολύ δύσκολο να πεις στους ανθρώπους ‘συνεχίστε να πηγαίνετε στα εστιατόρια, αγνοείστε τα πτώματα στη γωνία’».
Σε συνέντευξή του ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, από το ΔΣ της οποίας παραιτήθηκε προ ημερών για ν’ αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στο φιλανθρωπικό έργο και τις έτερες δράσεις του ιδρύματος που έχει συστήσει ως ο δεύτερος πλουσιότερος (κατά το Forbes) άνθρωπος του πλανήτη, φρόντισε να εξηγήσει πώς θα είναι η ‘επόμενη ημέρα’ στον κόσμο μετά την επέλαση του θανατηφόρου ιού, ανατρέποντας τη συλλογιστική του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσει.
Όπως ανέφερε ο Γκέιτς «ρεαλιστικά δεν υπάρχει μέση μέση. Είναι πολύ δύσκολο να πεις στους ανθρώπους ‘συνεχίστε να πηγαίνετε στα εστιατόρια, αγοράστε καινούργια σπίτια, αγνοείστε τα πτώματα στη γωνία».
«Θέλουμε να εξακολουθούν να ξοδεύουν επειδή υπάρχει ενδεχομένως ένας πολιτικός που σκέφτεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι το μόνο που μετράει. Είναι πολύ ανεύθυνο για κάποιον να προτείνει ότι μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο από τους δύο κόσμους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Γκέιτς, προειδοποιώντας πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Τραμπ είχε αναφερθεί σε μέση λύση, επιτρέποντας για παράδειγμα σε μερικούς υγιείς ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία προκειμένου να κινηθεί η παραγωγή. Γιατί να συμβεί αυτό; Διότι “μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους, λόγω της γρίπης, κινδυνεύεις ωστόσο, να χάσεις πολλούς περισσότερους, αν βυθίσεις τη χώρα σε σοβαρή ύφεση. Πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι“. Την ίδια ώρα βέβαια οι ειδικοί διαμηνύουν ότι απαιτείται δραστικός περιορισμός για να διακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Ο Μπιλ Γκέιτς διαφώνησε με τον Τραμπ. Το ίδρυμά του έκανε δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις δοκιμές για την ανακάλυψη του εμβολίου, διότι κατά τον ίδιο οι έχοντες οφείλουν να σηκώσουν το βάρος. «Ο οικονομικός αντίκτυπος απ’ όλο αυτό είναι δραματικός. Τίποτα σαν κι αυτό δεν έχουμε ζήσει. Πάντως η επαναφορά της οικονομίας είναι πολύ πιο αναστρέψιμη από την επιστροφή ανθρώπων στη ζωή. Ως εκ τούτου θ’ αποδεχθούμε τον πόνο, αυτόν τον τεράστιο πόνο, στην οικονομική διάστασή του για να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο από τους ασθενείς και τους νεκρούς“, υποστήριξε.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», ανέφερε, σχολιάζοντας τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται παγκοσμίως «είναι μεν καταστροφικό για την οικονομία, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνει με σκληρό τρόπο, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να το διαγράψετε και να γυρίσετε στο φυσιολογικό».
Πηγή: news247.gr