Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχονται να οργανωθεί η σύνοδος κορυφής που πρότεινε ο Μακρόν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον να θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος», ανέφερε με ικανοποίηση το Ελιζέ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Όμως η σύνοδος κορυφής «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία» στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν «αν δεν έχει γίνει εισβολή», επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν γίνει εισβολή».

«Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», προειδοποίησε ωστόσο η κυρία Ψάκι, καθώς «επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα».

Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας καταγράφηκε ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχιζαν χθες Κυριακή να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγαγε αυτή τη διπλωματική επιτυχία έπειτα από δύο συνδιαλέξεις του την ίδια ημέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες Κυριακή.

Η δεύτερη έγινε το βράδυ, αφού ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε μιλήσει στο μεταξύ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους δυο εχθρούς του ψυχρού πολέμου.

Η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε σε ολοένα υψηλότερο τόνο πως η ρωσική εισβολή ήταν άμεσα επικείμενη, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να λέει χθες ότι η Μόσχα είναι ένα βήμα πριν από την εισβολή.

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας Maxar κατέγραψαν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η ίδια.

Οι φωτογραφίες της Κυριακής δείχνουν «δυνάμεις κρούσης» – άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα, υλικό και προσωπικό υποστήριξης – να διασχίζουν χιονισμένες εκτάσεις.

Οι δυτικοί φοβούνται πως η κλιμάκωση των μαχών εδώ και ημέρες στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει κάπου 150.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορα, για να προχωρήσει σε εισβολή.

Κατάπαυση του πυρός;

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδίδει την ανάφλεξη της βίας στις «ουκρανικές προκλήσεις». Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προχωρούν σε εκκένωση των αμάχων, που μεταφέρονται στη Ρωσία, και κήρυξαν γενική κινητοποίηση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα.

Μετά την εντολή απομάκρυνσης, κάπου 53.000 πολίτες – από τα τρία εκατομμύρια που ζουν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία – κατέφυγαν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις «προκλήσεις» των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κάλεσε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρμογή «άμεσα» νέα κατάπαυση του πυρός.

Αξιωματούχοι των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία της Λουγκάνσκ έκαναν λόγο σήμερα για δύο άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού του ουκρανικού στρατού, στοιχείο που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων των προέδρων Πούτιν και Μακρόν τονίστηκε η σημασία που έχει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της γαλλικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Επίσης σήμερα προβλέπεται να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται πως έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξίωση όμως την οποία απορρίπτουν οι δυτικοί.

Η κρίση γύρω από την Ουκρανία από τα τέλη του 2021 έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κλιμάκωση των εντάσεων που έχει βιώσει η Ευρώπη μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA