Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
03.05.2024

Από τι πέθανε η 42χρονη Αζιζέλ Ντενίρογλου στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών;

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λέει από «παθολογικά αίτια», οι συγκρατούμενές της καταγγέλουν ότι είχε συμπτώματα κορονοϊού κι «ούτε καν θερμομετρήθηκε», ενώ παρέμβαση έκανε η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας προσωρινή μείωση του πληθυσμού των φυλακών.
Από τι πέθανε η 42χρονη Αζιζέλ Ντενίρογλου στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών;

Οι γυναικείες φυλακές του Ελαιωνα Θηβών βρίσκονται από χθες σε αναβρασμό λόγω του θανάτου κρατούμενης. Συγκεκριμένη, μια 42χρονη κρατούμενη μεταφέρθηκε στις 9 το πρωί στο Νοσοκομείο της Θήβας, μισή ώρα μετά κατέληξε.

Η ανακοίνωση που εξεδωσε του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Σήμερα το πρωί 42χρονη κρατούμενη του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε τοπικό Νοσοκομείο, όπου κατέληξε. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου της, ο οποίος σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του ιατρού του Καταστήματος Κράτησης αποδίδεται σε παθολογικά αίτια».

Όμως οι συγκρατούμενές της καταγγέλουν ότι η 42χρονη πέθανε ενώ είχε εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού για τα οποία δεν θερμομετρήθηκε ενώ της χορηγήθηκε απλά παρακεταμόλη. Μάλιστα, έβαλαν φωτιά σε κάποια στρώματα κι εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Σήμερα, 9 Απριλίου, η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε και καρδιολογικά προβλήματα καθώς και υψηλό πυρετό, ενώ όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της. Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδιας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε. Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενής μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας.Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε΄ πτέρυγα, που στοιβάζονται περίπου 120 άτομα. Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή. Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη. Η εγκληματική αδιαφορία για τις κρατούμενες και την υγεία τους, έχει ως αποτέλεσμα, για πολλές κρατούμενες η έκτιση των ποινών τους, να καταλήγει σε θανατική καταδίκη. Την ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ζητάμε, να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομάνες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικά το 1/3 των κρατουμένων. Δεν θα επιστρέψουμε στα κελιά μας, μέχρι το τέλος!»

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και η Διεθνής Αμνηστία με μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία καλει τις αρχές «να εξετάσουν  μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών». Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Σήμερα, η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) δημοσίευσε την έκθεσή της μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2019 (τέλος Μαρτίου με 9 Απριλίου). Η Επιτροπή υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, τις συνεχιζόμενες συστημικές αποτυχίες στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων του υπερπληθυσμού, της έλλειψης προσωπικού και των ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών, καθώς και την αναποτελεσματικότητα της διερεύνησης ισχυρισμών κακομεταχείρισης.
Τα ευρήματά της έρχονται σε μια μέρα όπου μια κρατούμενη πέθανε στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών. Άλλες κρατούμενες αναφέρουν ότι η θανούσα υπέφερε από επίμονο βήχα και πυρετό, και ότι της χορηγήθηκε απλώς παρακεταμόλη. Ως απάντηση, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από παθολογικά αίτια, και όχι από τον κορονοϊό.
Η Διεθνής Αμνηστία θα ήθελε να εφιστήσει την προσοχή στα ευρήματα της Επιτροπής στη σημερινή της έκθεση, ιδιαίτερα στη διατήρηση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών. Αυτό συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την ιατρική αξιολόγηση μετά την άφιξη στη φυλακή, ή το ιατρικό απόρρητο, συνθήκες που επιδεινώνονται από τη σοβαρή έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και τη διαρκή απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Η οργάνωση έχει επίσης ενημερωθεί, από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ότι οι κρατούμενοι/ες σε διάφορες φυλακές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών στα Γρεβενά, τη Δομοκό, τα Χανιά, τον Κορυδαλλό (Ψυχιατρείο και Νοσοκομείο), και τα Τρίκαλα, καταγγέλλουν ότι δεν τους έχουν παρασχεθεί αντισηπτικά, μάσκες και γάντια.
Σε ό,τι αφορά το σημερινό περιστατικό, συστήνουμε στις ελληνικές αρχές να διεξάγουν διερεύνηση για τις αιτίες θανάτου της κρατούμενης.
Η οργάνωση θέλει επίσης να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κράτηση, όπως και το προσωπικό, σε συχνά υπερπλήρεις φυλακές, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, σε χώρους όπου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική αποστασιοποίηση και η απομόνωση. Οι συνθήκες στη φυλακή καθιστούν επίσης δύσκολη τη διατήρηση των αναγκαίων προτύπων υγιεινής, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσης της ασθένειας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία, ενώ πολλοί/ές υποφέρουν από υποκείμενες ασθένειες ή αναπηρίες. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να παράσχει στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κράτηση ένα επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης ισοδύναμο με αυτό που είναι διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κράτηση δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές, και εναπόκεινται αποκλειστικά στις αρχές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες.
Για να ελαχιστοποιηθεί η διάδοση του κορονοϊού και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για την υγεία, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι/ες έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και απολυμαντικών, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής. Επιπλέον, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυλάκισης των ανθρώπων που είναι προφυλακισμένοι, και να εξετάσουν την πρόωρη ή υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα»

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.