Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Αξιωματούχος του ΟΗΕ καταγγέλλει την απουσία βούλησης για απονομή δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της Μιανμάρ

Περισσότερα από 700.000 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια εγκατέλειψαν το 2017 τη χώρα για να γλιτώσουν από τη βία των στρατιωτικών της Μιανμάρ και των πολιτοφυλακών βουδιστών και βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ καταγγέλλει την απουσία βούλησης για απονομή δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της Μιανμάρ

Αξιωματούχος του ΟΗΕ καταδίκασε την “απουσία βούλησης” από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να ριφθεί φως στην “γενοκτονία” των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και επέμεινε στην ανάγκη να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης οι στρατηγοί που κατηγορούνται γι’αυτήν.

“Τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση της Μιανμάρ (…) δείχνουν ότι δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η ικανότητα να γίνουν αξιόπιστες, γρήγορες και ανεξάρτητες έρευνες και να ασκηθούν δικαστικές διώξεις”, υπογραμμίζει η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Μιανμάρ Γιανγκί Λι, στην οποία οι αρχές της Μιανμάρ έχουν απαγορεύσει να επισκέπτεται τη χώρα επειδή κρίνουν ότι “μεροληπτεί”.

Περισσότερα από 700.000 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια εγκατέλειψαν το 2017 τη χώρα για να γλιτώσουν από τη βία των στρατιωτικών της Μιανμάρ και των πολιτοφυλακών βουδιστών και βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, όπου ζουν έκτοτε σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης, είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ από το 2016, και δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αδράνειά της απέναντι στους στρατιωτικούς.

“Η κατάσταση στην Μιανμάρ, όπου κατέστη δυνατό να διαπραχθούν μια γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, αξιώνει την προσοχή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή άλλων μηχανισμών της διεθνούς δικαιοσύνης”, συνέχισε η Νοτιοκορεάτισσα πανεπιστημιακός, μια προσωπικότητα που χαίρει μεγάλου σεβασμού και ήταν μια από τις πρώτες που κατήγγειλαν τη “γενοκτονία” των Ροχίνγκια.

“Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, με εξαίρεση επτά στρατιώτες που καταδικάστηκαν από στρατοδικείο για τη σφαγή στο χωριό Ιν Ντιν”, υπενθυμίζει η Γιανγκί Λι σε σχετική έκθεση που συνέταξε.

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η Αποστολή του ΟΗΕ Αποκατάστασης των Γεγονότων στην Μιανμάρ, η οποία επίσης δεν έλαβε άδεια από τις αρχές για να επισκεφθεί τη χώρα, παρουσίασε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μια έκθεση στην οποία καταδίκαζε τη “γενοκτονία” αυτή και ζητούσε να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης στρατηγοί της Μιανμάρ που κατηγορούνται.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, την οποία δεν απαλλάσσει των ευθυνών της ο ΟΗΕ στην έκθεσή του, εξακολουθεί να τηρεί διακριτική στάση στο θέμα αυτό, περιοριζόμενη στη δήλωση ότι ο στρατός θα μπορούσε να έχει “διαχειριστεί καλύτερα” την κρίση.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Γιανγκί Λι είναι το μαύρο πρόβατο των εθνικιστών στην Μιανμάρ. Σε διαδήλωση που έγινε το 2015 στην Ρανγκούν κατά της επίσκεψής της στην Μιανμάρ ο βουδιστής μοναχός Βιράτου την χαρακτήρισε “πόρνη” σε ομιλία του η οποία πήρε μεγάλη έκταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.