Το αρχαίο λιμάνι της Αιγύπτου Ηράκλειο βγαίνει στην επιφάνεια.
Το Ηρακλειο πήρε το όνομά του απο τον ημίθεο Ηρακλή και ήταν φημισμένο σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Εκεί λέγεται ότι κατέφυγε ο Πάρης με την Ελένη για να ξεφύγει από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος. Δημιουργούσε ένα σημαντικό ναυτικό διάδρομο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και ήταν και γνωστό με το όνομα Θώνις.
Πριν μια δεκαετία δύτες άρχισαν να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της πόλης βοηθώντας τους αρχαιολόγους να δημιουργούν σταδιακά μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην πόλη την εποχή των Φαραώ. Υπεύθυνος για την ανακάλυψη της πόλης ο αρχαιολόγος Φρανκ Γκοντιό που βρίσκονταν στη περιοχή για μια τριετία.
Στο αρχαίο λιμάνι, που άνθησε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ, έχουν βρεθεί πλέον 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα π.Χ., πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους.
“Είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνάς μας” ανέφερε ο Γκοντιό και πρόσθεσε “‘Ένα από τα ωραιότερα ευρήματα στον κόλπο του Αμπουκίρ είναι ένα άγαλμα της Βασίλισσας των Πτολεμαίων σε σκούρα πέτρα. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αναπαράσταση της Κλεοπάτρας ΙΙ ή ΙΙΙ, ντυμένη ως Θέα Ίσιδα.
Πηγή: www.huffingtonpost.gr