Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.12.2024

Αποτυχημένη η πρώτη διαστημική προσπάθεια της Νότιας Κορέας

Μέχρι σήμερα μόνο έξι χώρες έχουν εκτοξεύσει με επιτυχία ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο του ενός τόνου στους πυραύλους τους.
Αποτυχημένη η πρώτη διαστημική προσπάθεια της Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε σήμερα στο διάστημα τον πρώτο πύραυλό της εγχώριας επινόησης, αλλά δεν κατάφερε να θέσει σε τροχιά το τεχνητό ωφέλιμο φορτίο του, ένα πισωγύρισμα στις προσπάθειές της να γίνει μέλος της λέσχης των προωθημένων διαστημικών κρατών.

Η εκτόξευση και η ανάπτυξη των τριών φάσεων του πυραύλου “Korean Satellite Launch Vehicle II” λειτούργησαν, όπως και ο διαχωρισμός από το ωφέλιμο φορτίο του 1,5 τόνου, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση από το κέντρο ελέγχου.

Όμως “η αποστολή της ανάπτυξης ενός τεχνητού δορυφόρου σε τροχιά παρέμεινε ανολοκλήρωτη”, ανακοίνωσε.

“Αν και δεν πέτυχε εντελώς τους στόχους της, πραγματοποιήσαμε πολύ μεγάλο άθλο με την πρώτη εκτόξευσή μας”, σχολίασε ο πρόεδρος Μουν, ο οποίος πρόσθεσε πως μια νέα προσπάθεια θα λάβει χώρα τον Μάιο.

“Οι χώρες που είναι στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας, θα είναι στην αιχμή του δόρατος του μέλλοντος”, είπε ακόμη. Και δεν θα καθυστερήσουμε πολύ να το κάνουμε”.

Ζητωκραυγές και χειροκροτήματα ακούστηκαν προηγουμένως στο κέντρο ελέγχου ενώ η πτήση εξελισσόταν σύμφωνα με το πρόγραμμα και έμοιαζε να είναι μια επιτυχία.

Στην Εθνοσυνέλευση, οι βουλευτές είχαν διακόψει τις εργασίες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκτόξευση.

Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια προκειμένου να αναπτυχθεί αυτή η κάψουλα η οποία κόστισε 2.000 γουόν (1,46 δισεκ. ευρώ). Με τους έξι κινητήρες της με υγρό καύσιμο, έχει βάρος 200 τόνων και μήκος 47,2 μέτρα.

Η Νότια Κορέα είναι η 12η οικονομία στον κόσμο και μία από τις πιο προωθημένες τεχνολογικά χώρες με στολίδι της τη Samsung Electronics, την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία έξυπνων κινητών (smartphones) και μικροτσίπ στον κόσμο.

Όμως έμενε πάντοτε πίσω στον τομέα της κατάκτησης του διαστήματος, όπου η Σοβιετική Ένωση άνοιξε τον δρόμο με την εκτόξευση ενός πρώτου δορυφόρου το 1957 ακολουθούμενη λίγο μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ασία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία έχουν αναπτύξει προωθημένα διαστημικά προγράμματα και η Βόρεια Κορέα είναι η τελευταία που εισέρχεται στη λέσχη των χωρών που μπορούν να εκτοξεύσουν δορυφόρους.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις διαστημικές ρουκέτες. Η Πιονγκγιάνγκ έθεσε σε τροχιά το 2012 έναν δορυφόρο 300 κιλών, κάτι που καταδίκασαν οι δυτικές χώρες ως συγκαλυμμένη δοκιμή πύραυλου.

Μέχρι σήμερα μόνο έξι χώρες έχουν εκτοξεύσει με επιτυχία ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο του ενός τόνου στους πυραύλους τους.

Όμως το νοτιοκορεατικό διαστημικό πρόγραμμα παρουσιάζει έναν μικτό απολογισμό: οι δύο πρώτες εκτοξεύσεις, το 2009 και το 2010, που χρησιμοποιούσαν τη ρωσική τεχνολογία, απέτυχαν. Ο δεύτερος πύραυλος εξερράγη έπειτα από δύο λεπτά πτήσης, με τη Σεούλ και τη Μόσχα να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την αποτυχία.

Τελικά. η χώρα πέτυχε μια εκτόξευση το 2013, στηριζόμενη πάντα σε κινητήρες που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία.

Η εκτόξευση δορυφόρων είναι όλο και περισσότερο μια υπόθεση ιδιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως με τη SpaceX του Ίλον Μασκ, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των πελατών του την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA και τον νοτιοκορεατικό στρατό.

Όμως μια επιτυχία του Nuri θα προσέφερε στη Νότια Κορέα “άπειρες” δυνατότητες, εκτιμά ένας ειδικός.

“Οι πύραυλοι είναι το μόνο μέσο που διαθέτει η ανθρωπότητα για να πάει στο διάστημα”, εξηγεί ο Λι Σανγκ-ριούι, διευθυντής του Κορεατικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Μελετών, στην τοπική εφημερίδα Chosun Biz. “Η κατοχή μιας τέτοιας τεχνολογίας σημαίνει πως έχουμε εκπληρώσει τους βασικούς όρους προκειμένου να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό της εξερεύνησης του διαστήματος”.

Η σημερινή εκτόξευση είναι ένα στάδιο στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Νότιας Κορέας, με διακηρυγμένο σκοπό τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν την εκτόξευση ενός διαστημικού λεωφορείου το ερχόμενο έτος.

“Χάρη στα νοτιοκορεατικά συστήματα πυραύλων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει ένα ενεργό πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

“Θα πραγματοποιήσουμε το όνειρο να στείλουμε το δικό μας όχημα στη Σελήνη έως το 2030.”

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.