Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

«Απενεργοποιεί» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών η Πιονγιάνγκ

Με δημοσιογράφους από όλον το κόσμο, ως μάρτυρες, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Απενεργοποιεί» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών η Πιονγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα «απενεργοποιεί» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών, με… αυτόπτες μάρτυρες δημοσιογράφους, που προσκλήθηκαν από την Πιονγκγιάνγκ για να παρακολουθήσουν από κοντά και να καταγράψουν αυτή την ενέργεια. Απόντες ωστόσο, θα είναι οι ειδικοί στην καταστροφή πυρηνικών και χημικών όπλων, με κάποιους απ’ αυτούς να ερμηνεύουν την κίνηση της Βόρειας Κορέας ως απόπειρα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων για τη δραστηριότητά της στο συγκεκριμένο πεδίο.

Δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρακολουθήσουν την «απενεργοποίηση» του πεδίου από απόσταση ασφαλείας,  χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν την πραγματική εικόνα του τι μπορεί να κρύβεται μέσα στις σήραγγές του.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου ότι η χώρα σταματά τις πυρηνικές δοκιμές και στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να «απενεργοποιήσει» το πεδίο δοκιμών της, όμως δεν προσκάλεσε ειδικούς στον τομέα των όπλων να παρακολουθήσουν την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας πως έτσι θα διασφαλιστεί η διαφάνειά της.  

Ωστόσο, ειδικοί στην καταστροφή χημικών και πυρηνικών όπλων, ερμηνεύουν τον «παροπλισμό»του συγκεκριμένου πεδίου δοκιμών ως μια απόπειρα καταστροφής πιθανών αποδεικτικών στοιχείων για τη δραστηριότητα της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι σαν να επιτρέπεις σε ανθρώπους άσχετους με την έρευνα να κάνουν βόλτα σε μια σκηνή εγκλήματος», λέει ο Μπρους Μπεχτολ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Angelo State University και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη Βόρεια Κορέα. «Οι Βορειοκορεάτες έκαναν όλες τις δοκιμές των όπλων τους σε αυτό το πεδίο και αν επέτρεπαν στους ειδικούς να ρίξουν έστω μια ματιά μέσα στις σήραγγές του, τότε εκείνοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με μια «έκρηξη» πληροφοριών», πρόσθεσε.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο πεδίο έχει μερικώς αχρηστευτεί, εξαιτίας σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν μετά από έξι πυρηνικές δοκιμές, που έχουν γίνει από το 2006 και μετά, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως παρέμενε ενεργό μόλις λίγους μήνες πριν.

Ανεξάρτητα από την επιχειρησιακή του λειτουργία οι ειδικοί θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά συμπεράσματα για την δραστηριότητα στην περιοχή αν είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν στοιχεία από το πεδίο, λέει η χημικός Σέριλ Ρόφερ, που για 35 χρόνια εργάστηκε από την Εσθονία ως το Καζακστάν επιβλέποντας την αποσυναρμολόγηση και τον παροπλισμό πυρηνικών όπλων, αλλά και την καταστροφή χημικών όπλων.

«Αν πήγαινα εκεί θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να πάρω δείγματα, θα ήθελα να έχω και έναν γεωλόγο μαζί μου, όπως και μια συσκευή μέτρησης ραδιενέργειας. Θα ήθελα να μπω μέσα σε μια σήραγγα για να δω αν έχουν σημειωθεί αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους», προσθέτει, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα δείγματα αν εξετάζονταν θα μας έδιναν πολλές πληροφορίες για τα όπλα που έχουν δοκιμαστεί εκεί.

«Οι μετρήσεις ισοτόπων θα μπορούσαν να μας αποκαλύψουν στοιχεία για τον σχεδιασμό των όπλων που δοκιμάστηκαν, θα μαρτυρούσαν τι είδους βόμβες φτιάχνουν, από τι τις φτιάχνουν, πόσο ουράνιο και πλουτώνιο περιέχουν. Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τι σχεδιάζουν και τι πρόοδο έχουν κάνει», τόνισε η χημικός μιλώντας στο CNNi.

Όλες αυτές οι πληροφορίες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό χαρτί για εκείνους που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ θα φανέρωναν και τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό του.

Η προοπτική αυτή της καταστροφής του πεδίου δίνει την αίσθηση του déjà vu στην Μελίσα Χάνχαμ, ερευνήτρια στο Κέντρο James Martin. «Πολλά από αυτά μου θυμίζουν την καταστροφή του πύργου ψύξης επί κυβέρνησης Μπους, οπότε και τα μέσα ενημέρωσης είχαν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την έκρηξη», είπε, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα είχαν βρει έναν άλλο τρόπο για να κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα.

Το 2008 η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε έναν πύργο ψύξης νερού σε μια εγκατάσταση στην οποία αξιωματούχοι της χώρας είχαν παραδεχθεί ότι γινόταν εξαγωγή πλουτωνίου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η τεράστια έκρηξη στην εγκατάσταση Γιονγκμπγιόν υποτίθεται πως συμβόλιζε το τέλος του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Εκείνη την περίοδο, υπό την πίεση των κυρώσεων και της διεθνούς απομόνωσης, οι Βορειοκορεάτες ήταν πιο προσεκτικοί αναφορικά με την έκταση του προγράμματός τους, γι’ αυτό και τότε είχαν προσκαλέσει εκτός από δημοσιογράφους και αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Μεταξύ των στοιχείων που αποκάλυψε εκείνη την εποχή για το πυρηνικό της πρόγραμμα η Βόρεια Κορέα, ήταν και η παραγωγή περίπου 40 κιλών εμπλουτισμένου πλουτωνίου, ποσότητα αρκετή-σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών-για την κατασκευή περίπου επτά πυρηνικών βομβών.

Ως αντάλλαγμα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε πει ότι θα προχωρήσει στην άρση κάποιων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας και ότι θα την αφαιρέσει από τη λίστα των κρατών που χρηματοδοτούν τρομοκράτες.

Ωστόσο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι Βορειοκορεάτες είχαν δημιουργήσει μια διαφορετική εγκατάσταση στην οποία συνέχιζαν κρυφά να παράγουν επικίνδυνα υλικά.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τη Βόρεια Κορέα στη λίστα των κρατών που χρηματοδοτούν τρομοκράτες.

Το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ προχωρά στην απενεργοποίηση του συγκεκριμένου πεδίου χωρίς να επιτρέπει την παρουσία ειδικών επιθεωρητών, δεν δίνει τη δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα να βρει και να εξετάσει τα στοιχεία που θα «μαρτυρήσουν» την ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας αλλά και το κατά πόσον ο Κιμ είναι ειλικρινής όταν λέει πως θα προχωρήσει σε πυρηνικό αφοπλισμό, λέει ο Cheon Seong Whun ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Asan.

Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, συνεχίζει, είναι να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία στη διεθνή κοινότητα και στη συνέχεια να προσκαλέσουν επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών. Η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αφοπλιστεί χωρίς επίβλεψη και όλο αυτό δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, προσθέτει.

Ο Cheon Seong Whun, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν στα υπουργεία Άμυνας και Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να προχωρά στην καταστροφή του πεδίου δοκιμών προκειμένου να αποκλείσει κάθε πρόσβαση σε αυτό, σε μια ενδεχόμενη παραχώρηση που θα μπορούσε να προκύψει από την επικείμενη σύνοδο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα προχωρά στην καταστροφή του συγκεκριμένου πεδίου, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι μια ειλικρινής κίνηση για την αποπυρηνικοποίησή της. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων», σημειώνει κι εκτιμά πως ο χρόνος που γίνεται αυτό δεν είναι τυχαίος, μια που την ίδια στιγμή είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν στον Λευκό Οίκο. «Δεν είναι σύμπτωση, ο Κιμ θέλει να εκμεταλλευθεί αυτό το γεγονός με προπαγάνδα», τονίζει.

Η Ρόφερ από την πλευρά της σημειώνει πως ακόμη κι αν τμήματα των τούνελ του πεδίου δοκιμής ανατιναχτούν, μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν ξανά, σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ξανά τον χώρο.

(Πηγή)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.