Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις οι συνταξιούχοι
Η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων για τους παλαιούς συνταξιούχους όπου υπάρχει προσωπική διαφορά, αναμένεται να προκαλέσει νέα καταιγίδα αγωγών για αναδρομικά, αυτή τη φορά από χιλιάδες νέους συνταξιούχους, ήτοι όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.
Η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Τους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά, και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών, γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμοΚατρούγκαλου.
Την ίδια στιγμή, μια σειρά από μνημονιακά μέτρα που έχει ψηφίστει και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια φέρνουν νέα χτυπήματα σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους και τα οποία θα έλθουν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των 21 μειώσεων στις συντάξεις ύψους 10 δισ. ευρώ που έχουν επιβάλει.
Ενδεικτικά, από το 2019 έως και το 2022 δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Παράλληλα, ύστερα από μία μεταβατική περίοδο, από το 2022, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Τέλος, από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, ύστερα από μία περίοδο (2015 – 2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει κόψει ήδη το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
(Πηγή)