Θα αλλάξει τελικά το πολύκροτο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών;
Τα 538 μέλη του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις ΗΠΑ συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να επικυρώσουν επίσημα την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το CNN.
Στις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά και στην περιοχή της Κολούμπια, οι εκλέκτορες που αναδείχθηκαν από τις εκλογικές επιτροπές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών θα ψηφίσουν προκειμένου να επικυρωθεί επισήμως το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή διαδικασία θα δώσει τέλος στη δραματοποίηση των εξελίξεων μετά τις προεδρικές εκλογές και κυρίως στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες να μεταπειστούν και ψηφίσουν κατά του Τραμπ. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε παραβίαση της πολιτειακής εκλογικής νομοθεσίας, καθώς οι εκλέκτορες απαιτείται να ψηφίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος τους.
Από την άλλη μεριά, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε – σύμφωνα με το CNN – τη λαϊκή ψήφο με διαφορά περίπου 3 εκατομμυρίων ψήφων, καθιστώντας τον Τραμπ, έναν εκλεγμένο πρόεδρο με το χαμηλότερο ποσοστό της λαϊκής ψήφου, από το 1876.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη σημερινή ψηφοφορία ο Τραμπ θα εξασφαλίσει ποσοστό 56,9% των ψήφων, με την προϋπόθεση ότι οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα των πολιτειών στις οποίες ανήκουν. Έτσι, αναμένεται ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει το 44ο μεγαλύτερο ποσοστό εκλεκτορικών ψήφων επί συνόλου 54 προεδρικών εκλογών, από την εφαρμογή του νέου συστήματος εκλογής, το 1804.
Το αποτέλεσμα του Τραμπ από πλευράς εξασφάλισης αριθμού εκλεκτόρων είναι καλύτερο από την προεδρική νίκη του Τζορτζ Μπους του νεότερου, το 2000, αλλά και την ελαφρά μεγαλύτερη νίκη του, το 2004. Ωστόσο, ο Μπους έχασε τη λαϊκή ψήφο, αλλά ο Τραμπ έχασε με μεγαλύτερο ποσοστό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τη λαϊκή ψήφο, η Κλίντον κέρδισε με ποσοστό 48,2% έναντι 46,2% του Τραμπ, προβάδισμα μεγαλύτερο των 2,8 εκατομμυρίων ψήφων, ενώ η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί με την ολοκλήρωση των τελικών καταμετρήσεων.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων δεν συνεδριάζει σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι εκλέκτορες συγκεντρώνονται συνήθως στην πρωτεύουσα της κάθε αμερικανικής πολιτείας. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εκλέκτορες πρέπει να συγκεντρωθούν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου. Ο κάθε εκλέκτορας πρέπει να υπογράψει έξι αντίγραφα επικυρώνοντας την ψήφο του τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για τον αντιπρόεδρο. Δύο αντίγραφα ψήφων πηγαίνουν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Ένα αντίγραφο πηγαίνει στον πρόεδρο της Γερουσίας. Δύο άλλα αντίγραφα πηγαίνουν στον υπεύθυνο για τις εκλογές στην κάθε πολιτεία, ενώ το τελευταίο αντίγραφο πηγαίνει σε τοπικό δικαστή.
Μετά τη σημερινή διαδικασία, υπάρχει και μία δεύτερη διαδικασία επικύρωσης, η οποία θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, οπότε το Κογκρέσο θα πρέπει να καταμετρήσει επίσημα τις εκλεκτορικές ψήφους, υπό την προεδρία του σημερινού αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Από την πλευρά τους, τα μέλη του Κογκρέσου έχουν τυπικά το δικαίωμα της άσκησης ένστασης κατά της ψήφου συγκεκριμένων εκλεκτόρων ή κατά του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων μιας πολιτείας, υπό την προϋπόθεση ότι η ένστασή τους υπογράφεται από τουλάχιστον ένα μέλος της Γερουσίας κι ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην περίπτωση που η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίξουν την ένσταση, τότε μία εκλεκτορική ψήφος ή το σύνολό τους, σε επίπεδο πολιτείας, μπορεί να μη ληφθούν υπόψη στην τελική καταμέτρηση. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το Κογκρέσο, το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται τελικό κι επίσημο κι έτσι ο Τραμπ μπορεί να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου.