Eφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο, απόψε στις 22.00, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να μιλήσει για το δύσκολο δρόμο από το δημοψήφισμα μέχρι τη συμφωνία, τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, το κίνδυνο του Grexit και την τελική αποφυγή του. Πώς διαγράφεται η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην κοινωνία, την οικονομία και το πολιτικό σκηνικό;
Η συνέντευξη δόθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου και μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του:
«Σήμερα θα πω μόνο αλήθειες. Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη και θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Το αποτέλεσμα των «19» ήταν αποτέλεσμα πίεσης ισχυρής, σε συνθήκες εκβιασμού και ασφυξίας».
«Η ουσία είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα, δεν ήταν έντιμος. Προσπάθησα με όση δύναμη ψυχής είχα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Είναι σκληρά μέτρα, αλλά δεν είχαν το σκληρό αδιέξοδο που είχα μπροστά μου τον Ιούνιο. Έχω το αποτέλεσμα που έχω μπροστά μου, αλλά έχουμε 82 δισ. ευρώ για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους εντός του 2015 για το 2022 και μετά».
«Ήταν ή η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία. Ο τρόπος που επιλέχθηκε να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση και η απόφαση του ελληνικού λαού δεν τιμά την Ευρώπη. Σημαντικό και το επενδυτικό πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ. Είχαμε μια συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία αλλά είναι μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης».
«Τα μέτρα είναι 7,9 δισ. ευρώ σε βάθος 3ετίας. Με βάση τα δεδομένα είναι ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή. Όντως μειώνεται η αγοραστική αξία και αυτός είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλουν. Αυτή η προσαρμογή όμως είναι ηπιότερη από την περικοπή μισθών και συντάξεων. Συμφωνούσαμε και εμείς με την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».
«Υπαρκτό πρόβλημα το ασφαλιστικό. Επιδεινώθηκε με το PSI και με την ανεργία. Δώσαμε μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί, δεν θα καταργηθεί και αυτό θα γίνει το 2020. Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί μέχρι το 2016. Και αν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, θα γίνει δεκτό -με αύξηση σε εργοδοτικές εισφορές για παράδειγμα-».
«Είχα πει ότι θα παραιτηθώ εάν έχανα το δημοψήφισμα. Φέρω την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Τωρα δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος 4ετίας. Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι το δίκαιο του λαού θα επικρατήσει του δίκαιου των τραπεζών αλλα δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέματα στον λαό».
«Κανείς δεν μπορεί να μου καταλογήσει ότι δεν έκανα ότι μπορούσα προκειμένου να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαραίτητη παράταση. Όταν είδαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσει το «ΝΑΙ» είπαν «σταματάει η διαπραγμάτευση και θα τα πούμε μετά το δημοψήφισμα».
«Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν 10 μέρες. Τώρα έχουμε δυσκολίες, αλλά έχουμε και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χρήματα για 3 χρόνια και μία προοπτική. Έφτασα τα πράγματα στα άκρα και μπορούν να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα κιόλας. Και κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό, τι μπορούσα. Και στάση πληρωμών έγινε στο ΔΝΤ και φτάσαμε έξω από το πρόγραμμα προστασίας, όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δώσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, χάνουν. Η πολιτική ηγεμονία δεν κερδίζεται με εκβιασμούς».
«Οι πέντε μήνες που πέρασαν ήταν σταθμός. Σπείραμε βαθιά τον σπόρο της δημοκρατίας. Υπερτίμησα την ισχύ του δίκιου ενός λαού και υποτίμησα τον σεβασμό στην Ευρώπη. Και ποιο μήνυμα πήραμε; Ότι όταν ένας λαός είναι σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να πηγαίνει σε εκλογές».
«Είδα μπροστά μου τη βαθιά ρήξη στην Ε.Ε. και αυτή η πολιτική σύγκρουση θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες».
«Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι εάν η κυβέρνηση αυτή έπεφτε. Κυρίως, οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι. Είναι κρίσιμο ότι στην Ισπανία θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο και μπορεί η πολιτική στην Ευρώπη πια να αλλάξει.
Θα κάνω ό, τι μπορώ να διατηρήσω την ΚΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο. Κάθε φορά παίρνεις επιλογές, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχεις μπροστά σου. Και δεν θα το περιγράψω
success story όλο αυτό. Θα πω ότι είναι μία πολιτική που δεν μας βοηθάει. Θέλω όμως να δω χρονικά ποιες είναι οι επιλογές μας σαν αριστερή κυβέρνηση».
«Πήρα μια απόφαση με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξεις το δικό σου νόμισμα. Οι φτωχοί θα περνούσαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα. Δεν είναι αυτή Αριστερή επιλογή».
«Η τρίτη επιλογή θα ήταν η συναινετική έξοδος από το ευρώ. Αυτό ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Μου το μετέφερε ο κ. Βαρουφάκης τον Μάρτιο. Του είπε ο Γερμανός ΥπΟικ: «Πες στον Τσίπρα ότι εάν δεν συμφωνήσει, θα πάμε σε συναινετικό Grexit».
«Έδωσα τη μάχη με τον ελληνικό λαό για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Plan B δεν είχαμε. Η συναινετική χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε ήταν το Plan B. Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit. Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική».
«Με βάση αυτά τα δεδομένα ο καθένας τοποθετείται. Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει Ο καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του. Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτες και μη φυσιολογικές και ο καθένας αναμετράται με την Ιστορία».
«Μετά από 5 μήνες με τόσο δύσκολες αποφάσεις δεν επιτρέπω σε κανέναν να κρίνει εάν οι αποφάσεις μου ταιριάζουν στην Αριστερά. Διάλογος, συζήτηση, αποφάσεις και συλλογικά όργανα είναι στην κουλτούρα μου. Και δεν θα διαγράψω κανέναν».
«Τώρα προέχει το πρόγραμμα – γέφυρα. Κάποιοι το εμποδίζουν και δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα. Για εμένα προέχει η σταθερότητα της οικονομίας και το πρόγραμμα. Μετά θα έχουμε άπλετο χρόνο να συγκρουστούμε με την αντιπολίτευση και άλλους. Αλλά όπως σας είπα δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω. Και ήμουν σίγουρος ότι δεν πρόκειται για περίπατο. Θέλω να εξασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα χτες με το «μαχαίρι στο λαιμό» θα εφαρμοστεί. Δεν έχω κανέναν λόγο να θέλω εκλογές. Θα εξαρτηθεί από τις υπάρχουσες συνθήκες όμως. Δεν είναι στην προθέσεις μου να απωλέσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Πριν προχωρήσω στις απαραίτητες διαδικασίες, πρέπει να διασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα χθες θα οριστικοποιηθεί».
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι εξαιρετικός οικονομολόγος, ιδιαίτερα ευφυής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν όλοι για να είναι πολιτικοί. Έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση. Έγιναν και λάθη. Αλλά δεν θα το φορτώσω σε εκείνον. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας και εγώ αναλαμβάνω και αυτή την ευθύνη. Ξέρει καλύτερα την επιστήμη του από τους Ευρωπαίους. Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Είναι ανοησίες τα όσα ακούγονται περί δόλου. Υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του και το διαζύγιο ήταν συναινετικό. Για την ψηφοφορία με πήρε τηλέφωνο και έστειλε και επιστολή. Όλοι κρινόμαστε.Όλοι μας κρινόμαστε όχι μόνο για αυτά που κάνουμε σήμερα, αλλά και για όσα θα κάνουμε και στο μέλλον. Αν χρειαστεί να τον συμβουλευτώ, θα το κάνω. Είναι εξαιρετικός οικονομολόγος. Αν πιστεύετε ότι η στάση των δανειστών επηρεάστηκε από την συμπεριφορά ενός ΥπΟικ, νομίζω ότι γελιέστε. Το σχέδιο των Ευρωπαίων ήταν πολιτικό και είχε βαθύτερο στόχο και κόστος».
«Για το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων έδωσα μάχη μέχρι τις 9 το πρωί. Από τα 25 δισ. ευρώ που θα ρευστοποιηθούν σε βάθος 30ετίας, τα 12.5 δις ευρώ θα πάνε σε ανάπτυξη και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή του χρέους».
«Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες έθεσαν το προαπαιτούμενο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Η βασική τους θέση ήταν «ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα για την Ελλάδα».
«Εάν η συμφωνία κυρωθεί και προχωρήσει το θέμα του χρέους, το μήνυμα στις αγορές θα είναι ότι η ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους. Το Φθινόπωρο θα μετακυλιστούν τα χρέη για μετά το 2022. Τα 25 δις για τις τράπεζες είναι υπεραρκετά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για εξυγίανση (π.χ με τα κόκκινα δάνεια), ώστε να μην προχωρήσουμε σε κούρεμα καταθέσεων. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες εξαρτάται από το πότε θα έχουμε κύρωση της συμφωνίας. Αλλά πιστεύω ότι μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας και από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, τότε θα κινητοποιηθεί η ΕΚΤ και σταδιακά θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο. Σταδιακά πάντως θα γίνει η επαναφορά του τραπεζικού συστήματος. Οι τραπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν από τη μια ημέρα στην άλλη όταν έχει υπάρξει τέτοιο σοκ εμπιστοσύνης. Θα απομακρύνουν όλοι οι καταθέτες τα χρήματά τους έτσι».
«Έχω εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που έχω επιλέξει να είναι δίπλα μου. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έχει τη συνείδησή του. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και θα τη δείτε αύριο στην ψηφοφορία, εκτός και αν δεν θέλει εκείνη».
«Η κυρία Μέρκελ όπως έχουμε και εμείς αντιδράσεις στο δικό μας κοινοβούλιο, έτσι έχει και εκείνη – για την δήλωση της περί ανάκλησης όλων των νομοσχεδίων που έχουν ήδη ψηφιστεί-. Φτάσαμε κοντά στο Grexit το πρωί κατά τη Σύνοδο. Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ την πρόταση Σόιμπλε και αυτό για το Ταμείο. Δύσκολη συνεδρίαση γιατί ορόσημα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ήθελαν να μου κουνήσουν το δάχτυλο. Υπήρξε όμως και ουσιαστική στήριξη από Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Αυστρία. Ήταν σκληρή διαπραγμάτευση. Ήταν κακό το κείμενο που αρχικά παρέλαβα».
«Δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα για το Grexit εάν δεν οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Υπάρχουν ακόμη Plan B στα συρτάρια των Ευρωπαίων».
«Με τον Πάνο Καμμένο έχουμε πολύ καλές και στενές σχέσεις και έχει σταθεί δίπλα μου. Θα σκεφτεί λογικά και θα πάρει όποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει. Μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία δεν μπορούμε να αλλάξουμε το status quo που ισχύει σήμερα».
«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες και να λέει αλήθειες. Ένας καπετάνιος όταν βρεθεί σε φουρτούνες, δεν μπορεί να καταλήξει στο βουνό. Η Ιστορία έχει γυρίσματα και χτες το όραμα της Ευρώπης υπέστη συντριπτική ήττα. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια με αυτή που ήταν πριν από 5 μήνες».