Αγιατολάχ: «Η εμπειρία δείχνει πως το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί»
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε σήμερα πως η εμπειρία της απερχόμενης κυβέρνησης στο θέμα του διαλόγου με τις μεγάλες δυνάμεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πως “το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί”.
Κυριότερη διπλωματική επιτυχία του απερχόμενου προέδρου Χασάν Ροχανί, η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις έδωσε στην Ισλαμική Δημοκρατία μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα όρια στο ατομικό πρόγραμμά της.
Όμως η συμφωνία τορπιλίστηκε το 2018 από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με τις ΗΠΑ να έχουν αποσυρθεί μονομερώς και να έχουν επαναφέρει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
“Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την εμπειρία. Φάνηκε σαφώς στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης ότι το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί”, είπε ο Χαμενεΐ στον Ροχανί και στα μέλη της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του ανώτατου ηγέτη.
Το Ιράν διεξάγει συνομιλίες από τον Απρίλιο στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις, και έμμεσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επανεκκίνηση της συμφωνίας, όμως οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν μπλοκάρει μέχρι τη λήξη της θητείας του Ροχανί στις αρχές Αυγούστου.
“Κάθε φορά που αναφέρατε προβλήματα για θέματα συμφωνιών με τη Δύση, την Αμερική και άλλους (…) σας μπλόκαραν και δεν μπορούσατε να προχωρήσατε γιατί δεν σας βοηθούν. Είναι ο εχθρός εντέλει”, πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.
Ο Ροχανί αναμένεται να παραδώσει την εξουσία την ερχόμενη εβδομάδα στον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραΐσι, νικητή την προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.
Ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στη συμφωνία και ξεκίνησε έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν, ενώ τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας –η Γερμανία, η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία– διαπραγματεύονται στη Βιέννη. Διεξήχθησαν έξι γύροι διαπραγματεύσεων, ο τελευταίος των οποίων έληξε στις 20 Ιουνίου χωρίς να προσδιοριστεί ημερομηνία για έναν νέο γύρο.
Ο Χαμενεΐ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέδεσαν την επιστροφή τους στις συνομιλίες με “μελλοντικές” συζητήσεις για τους πυραύλους της Τεχεράνης και περιφερειακά θέματα.
Η Ουάσινγκτον είπε “πρέπει να συμπεριλάβετε μία φράση σε αυτή τη συμφωνία που θα λέει πως ορισμένα θέματα θα προσεγγιστούν στο μέλλον, αλλιώς δεν θα έχουμε συμφωνία. Με αυτή τη φράση, θέλουν να έχουν μια δικαιολογία για τις μελλοντικές επεμβάσεις τους όσον αφορά αυτή καθαυτή τη συμφωνία, τους πυραύλους και τα περιφερειακά θέματα”, είπε ο Χαμενεΐ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε μια διευρυμένη συμφωνία για την ικανότητα του Ιράν στον τομέα των πυραύλων και για την επιρροή του στην περιοχή, όμως η Τεχεράνη αρνείται να αναφερθούν θέματα που δεν έχουν σχέση με τα πυρηνικά στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.
(AΠΕ-ΜΠΕ)