Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Αυξάνονται καθημερινά οι «νεοάστεγοι» στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα PRAKSIS εντοπίζει καθημερινά «νεοάστεγους», που είναι συνήθως μεσήλικες που έχουν χάσει το σπίτι και τη δουλειά τους, να κοιμούνται στις «κόχες» της πόλης.
Αυξάνονται καθημερινά οι «νεοάστεγοι» στη Θεσσαλονίκη

Στις «κόχες» της Θεσσαλονίκης κρύβονται οι νεοάστεγοι, μεσήλικες που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους και χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς τους, προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην χάσουν την ελπίδα τους.

«Εντοπίζουμε κάθε μήνα περίπου 15-20 καινούργια άτομα που μένουν στον δρόμο ή σε σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό. Τα βράδια κοιμούνται σε πυλωτές πολυκατοικιών, εκκλησίες και γενικότερα, σε σημεία που δεν είναι εμφανή στον κόσμο. Την ημέρα κινούνται στην περιοχή του Λευκού Πύργου προκειμένου να είναι κοντά στα δημόσια αποχωρητήρια που λειτουργούν στο σημείο», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η συντονίστρια του Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και του street work της PRAKSIS, Νένα Λιόντα. Σημειώνεται ότι κινητό κλιμάκιο της PRAKSIS βρίσκεται από τον Οκτώβριο στο ευρύτερο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δίνει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας σε άστεγους που δε μπορούν να μετακινηθούν ή που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Οι νεοάστεγοι», όπως τους χαρακτηρίζει η κ. Λιόντα, «είναι άνδρες περίπου 50 ετών που έχασαν τη δουλειά τους, είναι φοβισμένοι αλλά έχουν την θέληση να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και δεν έχουν παραιτηθεί», εξηγεί η κ. Λιόντα, διευκρινίζοντας ότι όσο πιο πολύ καιρό μένει κάποιος στο δρόμο, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανενταχθεί.

Παράλληλα, η ομάδα της PRAKSIS έχει εντοπίσει πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, να κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Σύμφωνα με την κ.Λιόντα, πρόκειται κυρίως για μετακινούμενους πληθυσμούς που δεν επιθυμούν να μένουν στα camps και εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία εβδομάδα.

«Τους ενημερώνουμε για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας όπου έρχονται για να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους και να ξεκουραστούν ενώ στον χώρο βρίσκεται και μεταφραστής για ότι ζητήματα αντιμετωπίζουν», καταλήγει. 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.