Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Αυθαιρεσία καταγγέλλεται για την έρευνα εμπλοκής της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις

Έντονη ανησυχία σχετικά με τη σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex εξέφρασε μεταξύ άλλων πρόσφατα σε συνέντευξή της η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Αυθαιρεσία καταγγέλλεται για την έρευνα εμπλοκής της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις

Σε φιάσκο εξελίσσεται η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, λόγω μεθοδεύσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συμμαχία με την Ακροδεξιά και τους Φιλελεύθερους, όπως καταγγέλλει η Ισπανίδα Ευρωβουλεύτρια της Αριστεράς Σίρα Ρέγο, που υποστηρίζει πως όχι μόνο εμπόδισαν τη δημόσια ακρόαση θυμάτων και κρίσιμων μαρτύρων, αλλά μεθοδεύουν και τον περιορισμό της τελικής έκθεσης σε μόλις 10 σελίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

Όπως καταγγέλλει σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto η Σίρα Ρέγο, η μία από τις δύο ευρωβουλευτές της Αριστεράς που συμμετέχουν στην Ομάδα, ήταν αδύνατο να διερευνηθούν διεξοδικά οι καταγγελίες οργανώσεων και Τύπου λόγω της μεθόδευσης της πλειοψηφίας, που δεν άφησε αρκετό χρόνο για την έρευνα, εμπόδισε ερωτήσεις για κεφαλαιώδη ζητήματα και δεν επέτρεψε την κατάθεση κρίσιμων μαρτύρων, ενώ επιμένει να περιοριστεί η έκθεση σε ένα αποδυναμωμένο συνοπτικό πόρισμα 10 σελίδων, που αναγκαστικά αποκλείει σημαντικά στοιχεία. Η Ευρωβουλεύτρια μιλά για «παράλογη απαίτηση» και σημειώνει ότι η έκθεση δεν πρέπει να αναφέρει μόνο τα γεγονότα αλλά και να υποδεικνύει τους υπεύθυνους και να περιέχει προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού και του τρόπου διοίκησης της Frontex. Εξηγεί σχετικά με τις μεθοδεύσεις: «Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε ως δικαστήριο, κάτι που στερείται λογικής, δεδομένου ότι δεν είμαστε δικαστές αλλά βουλευτές που πρέπει να κάνουν πολιτικές εκτιμήσεις. Οι διαδικασίες δεν ήταν σαφείς και επικράτησε η αυθαιρεσία στην επιλογή των πληροφοριών και την παραμέριση κάποιων μαρτύρων. Ολο αυτό χάρη στη συμμαχία ανάμεσα στην άκρα δεξιά και τη δεξιά, που συχνά βασίστηκε και στη στήριξη των φιλελευθέρων».

Οι δηλώσεις της Ρέγο απηχούν πρόσφατες δηλώσεις της ευρωβουλεύτριας των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, όπου είχε αναφερθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας της Ομάδας Εργασίας, όπως και της Ευρωβουλεύτριας της Αριστεράς Κορνήλια Ερνστ, που επίσης συμμετέχουν στην Ομάδα. Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής μιλά για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από τη Frontex, αναφέροντας ως παράδειγμα το κόστος μιας εκδήλωσης που εκτοξεύτηκε από τις 2.000-3.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ. «Οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι ανιχνεύσιμες: πρόκειται για μια απόλυτα ανώμαλη κατάσταση για την Ε.Ε.», υπογραμμίζει και σημειώνει: «Οι αποδείξεις των ΜΚΟ και οι δημοσιογραφικές έρευνες καταδεικνύουν τη συνενοχή της Frontex με κάποια Λιμενικά Σώματα, ακόμα και σε τρίτες χώρες όπως τη Λιβύη, αποφεύγοντας τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ή συμμετέχοντας ακόμα και σε επαναπροωθήσεις, κυρίως στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην Κατάνια, οι κατά τόπον αρμόδιοι του Οργανισμού μάς επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καν παρατηρητής των δικαιωμάτων του ανθρώπου για την Κ. Μεσόγειο».

Ατιμωρησία για φρικαλέα εγκλήματα

Έντονη ανησυχία σχετικά με τη σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex εξέφρασε πρόσφατα σε συνέντευξή της η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, παραδεχόμενη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να ελέγξει τη Frontex. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ως μόνη «κόκκινη γραμμή» μπορεί να τεθεί η δημιουργία φορέα που θα διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τα καταγγελθέντα περιστατικά, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρεί να εισάγει η ΕΕ. Την ίδια ώρα, η επίτροπος υπογράμμισε την αναγκαιότητα διάνοιξης περισσότερων νομικών οδών, προκειμένου να ενισχυθεί η νόμιμη μετανάστευση, επισημαίνοντας ωστόσο το αδιαπραγμάτευτο της αίτησης ασύλου και εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της για την πρόσφατη απόφαση της Δανίας να δώσε τέλος στη διεθνἠ προστασία, παραπέμποντας υποχρεωτικά τους αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ.

Με τίτλο «Η Ελλάδα κατηγορείται για “σοκαριστικές” παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη θάλασσα» δημοσίευμα του Guardian, φιλοξένησε μεταξύ άλλων και μαρτυρίες προσφύγων που υπέστησαν την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες της χώρας όσο βρισκόντουσαν παγιδευμένοι στη θάλασσα. «Αγωγή που κατατέθηκε από το εναντίον του ελληνικού κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την Αθήνα για ένα συγκλονιστικό επίπεδο βίας σε εν εξελίξει διυπηρεσιακές επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος μιας παράνομης στρατηγικής επαναπροώθησης για να σταματήσει η άφιξη προσφύγων και μεταναστών» ανέφερε ο Guardian.

Πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες από Χίο, Σάμο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κινητοποιήθηκαν, κατά την Πανελλαδική Εβδομάδα Δράσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις, από τις 21 μέχρι τις 27 Ιουνίου, μέσω της καμπάνιας #StopPushbacks, «επειδή το έγκλημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο δεν μπορεί να συνεχίζεται, επειδή δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε απέναντι στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπισμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. «Υπάρχει θέμα για εμάς που ζούμε σ’ αυτούς τους τόπους και για όλον τον πληθυσμό της χώρας μας. Καταργούνται τα πάντα και κυρίως ο ανθρωπισμός. Δηλαδή θα συνηθίσουμε στην βαρβαρότητα, αν δεν το έχουμε ήδη πάθει. Υπάρχει θέμα λοιπόν για τη συνείδησή μας και υπάρχει θέμα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που χάνονται, που πνίγονται, που εξαφανίζονται, ή που ζουν σε άθλιες συνθήκες» σημείωσαν.

 
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.