Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2015
Τα βραβεία με χορηγούς τα S.Pellegrino και Acqua Panna, απονεμήθηκαν χθες το βράδυ στο Λονδίνο και νικητής είναι το εστιατόριο El Celler, στην Καταλονία, το οποίο εκθρόνισε το θρυλικό Noma του René Redzepi, που κρατούσε τα σκήπτρα της πρωτιάς από το 2013. Μάλιστα το Noma τερμάτισε στην τρίτη θέση, τη χαμηλότερη που έχει πάρει ποτέ. Αυτή είναι η πλήρης λίστα:
1. El Celler de Can Roca, Girona, Ισπανία – Chef: Joan Roca, Περσινή θέση: 2 Κόστος: €165-€195 ($184-$218)
2. Osteria Francescana, Modena, Ιταλία – Chef: Massimo Bottura, Περσινή θέση: 3, Κόστος €170-€195 ($190-$218).
3. Noma, Κοπενχάγη – Chef: René Redzepi, Περσινή θέση: 1, Κόστος: 1700 DKK ($254)
4. Central, Λίμα, Περού – Chef: Virgilio Martinez , Περσινή θέση: 15, Κόστος: s/298-s/388 ($95-$123)
5. Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη – Chef: Daniel Humm, Περσινή θέση: 4, Κόστος: $225
6. Mugaritz, Guipúzcoa, Ισπανία – Chef: Andoni Luis Aduriz, Περσινή θέση: 6, Κόστος: €185 ($206)
7. Dinner by Heston Blumenthal, Λονδίνο – Chef: Ashley Palmer-Watts, Περσινή θέση: 5, Κόστος: £57.50-£81 ($89-$125)
8. Narisawa, Τόκιο – Chef: Yoshihiro Narisawa , Περσινή θέση: 14, Κόστος: ¥25000 ($208)
9. D.O.M., Sao Paolo, Βραζιλία – Chef: Alex Atala, Περσινή θέση: 7, Κόστος: R$380-R$527 ($125-$174)
10. Gaggan, Μπανγκόκ – Chef: Gaggan Anand, Περσινή θέση: 17, Κόστος: ฿2500-฿4000 ($75-$119)
11. Mirazur, Menton, Γαλλία – Κόστος: €85-€140 ($95-$156).
12. L’arpege, Παρίσι – Κόστος: €240-€320 ($268-$357).
13. Asador Etxebarri, Bisquay, Ισπανία – Κόστος: €125-€195 ($140-$218).
14. Astrid y Gaston, Λίμα, Περού – Κόστος: s/385 ($183).
15. Steirereck, Αυστρία – Κόστος: €132-€142 ($147-$158).
16. Pujol, Mexico City – Κόστος: 1325 pesos ($87).
17. Arzak, San Sebastian, Ισπανία – Κόστος: €195 ($218).
18. Le Bernardin, Νέα Υόρκη – Κόστος: $170-$205.
19. Azurmendi, Larrabetzu, Ισπανία – Κόστος: €145-€175 ($162-$195).
20. The Ledbury, Λονδίνο – Κόστος: £105-£115 ($162-$178).
21. Le Chateaubriand, Παρίσι – Κόστος: €70 ($78).
22. Nahm, Μπανγκόκ – Κόστος: ฿2300 ($69).
23. White Rabbit, Μόσχα – New entry – Κόστος: 5,500 RUB. ($102).
24. Ultraviolet, Σανγκάη, Κίνα – Κόστος: ¥4,000 ($645, inclusive of beverage pairings).
25. Faviken, Σουηδία – Κόστος: 2200 SEK ($264).
26. Alinea, Σικάγο – Κόστος: $225-$275.
27. Piazza Duomo, Alba, Ιταλία – Κόστος: €180- €220 ($201-$246).
28. Test Kitchen, Cape Town, Νότια Αφρική – Κόστος: 590r-950r ($49-$79).
29. RyuGin, Τόκιο – Κόστος: ¥27000 ($224).
30. Vendome, Bergisch Gladbach, Γερμανία – Κόστος: €190- €268 ($212-$299).
31. Frantzen, Στοκχόλμη – Κόστος: 2300 SEK ($277).
32. Attica, Μελβούρνη – Κόστος: $195 AUD ($154).
33. Aqua, Γερμανία – Κόστος: €185-€230 ($206-$257).
34. Le Calendre, Ιταλία – Κόστος: €200-€226. ($223-$251).
35. Quintonil, Mexico City – New entry – Κόστος: 990 pesos ($65).
36. L’astrance, Παρίσι – Κόστος: €170-€230 ($190-$257).
37. Biko, Mexico City – Κόστος: 995 pesos ($65).
38. Amber, Χονγκ Κονγκ – Κόστος: $1988 HKD ($256).
39. QuiQue Dacosta, Denia, Ισπανία – Κόστος: €185 ($206).
40. Per Se, Νέα Υόρκη – Κόστος: $310.
41. Mani, Sao Paolo, Βραζιλία – Κόστος: R$380 ($125).
42. Borago, Santiago, Χιλή –Κόστος: 35,000-57,000 CLP ($52-$84).
42. Tickets, Βαρκελώνη – Κόστος: n/a, a la carte tapas.
44. Maido, Λίμα, Περού –Κόστος: n/a, a la carte raw fish.
45. Relae, Κοπεγχάγη- Κόστος: 450-750 DKK ($67-$112).
46. Restaurant Andre, Σιγκαπούρη – Κόστος: S$298 ($223)
47. Ducasse au Plaza Athenee, Παρίσι – Κόστος: €380 ($424).
48. Schloss Schauenstein, Αυστρία – Κόστος: 235-249 SFr ($252-$267).
49. Blue Hill at Stone Barns, Pocatino Hills, Νέα Υόρκη – New entry – Κόστος: $218.
50. The French Laundry, Yountville, Καλιφόρνια – Κόστος: $295.