Αυστραλία: Επτά στους εκατό ιερείς έχουν κατηγορηθεί για παιδεραστία
Επτά στους εκατό Αυστραλούς καθολικούς ιερείς έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στο διάστημα από το 1950 έως το 2010 χωρίς οι υποψίες να καταλήξουν σε έρευνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από μια επιτροπή που ερευνά το ζήτημα της παιδεραστίας στην Εκκλησία.
Αυτή η βασιλική ερευνητική επιτροπή ενδιαφέρεται από το 2013 για τις θεσμικές απαντήσεις που δόθηκαν στις κατηγορίες για παιδεραστία. Συγκέντρωσε συγκλονιστικές μαρτυρίες από πολλά θύματα και έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, η δικηγόρος που προεδρεύει των εργασιών της δημοσιοποίησε τις στατιστικές που αποκαλύπτουν την έκταση των κακοποιήσεων.
Σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα, 4.444 πράξεις παιδεραστίας επισημάνθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές.
«Συνολικά μεταξύ του 1950 και του 2010, 7% των ιερέων ήταν φερόμενοι δράστες σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών», δήλωσε η Γκέιλ Φέρνες. Σε ορισμένες επισκοπές, η αναλογία των ιερέων που ήταν ύποπτοι για παιδεραστία έφθανε το 15%.
«Οι αφηγήσεις μοιάζουν μεταξύ τους και είναι οδυνηρές. Τα παιδιά αγνοούνταν ή, ακόμη χειρότερα, τιμωρούνταν. Οι κατηγορίες δεν οδηγούσαν σε διεξαγωγή έρευνας».
«Οι ιερείς και οι εκκλησιαστικές προσωπικότητες έπαιρναν μετάθεση», πρόσθεσε η Φέρνες. «Οι ενορίες και οι κοινότητες στις οποίες μετατίθεντο αγνοούσαν τα πάντα για το παρελθόν τους. Τα έγγραφα δεν διατηρούνταν και καταστρέφονταν. Η μυστικότητα κυριαρχούσε, τα γεγονότα πνίγονταν».
Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 10 χρόνια για τα κορίτσια και τα 11 χρόνια για τα αγόρια. Από τους 1.880 ύποπτους για παιδεραστία, 90% ήταν άνδρες.
Το μοναχικό τάγμα St John of God Brothers είναι ύποπτο για τις χειρότερες κακοποιήσεις, με το 40% των μελών του να κατηγορείται για παιδεραστία.
Η επιτροπή πήρε καταθέσεις από χιλιάδες επιζώντες. Διεξήγαγε έρευνες στην Εκκλησία, αλλά επίσης στα σχολεία, τα ορφανοτροφεία, τον στρατό, τις ενώσεις νέων και τις αθλητικές λέσχες, έπειτα από πιέσεις που δεχόταν για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η αυστραλιανή Εκκλησία διόρισε ένα Συμβούλιο Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Επούλωσης για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Οι αριθμοί αυτοί συγκλονίζουν, είναι τραγικοί, είναι αδικαιολόγητοι», δήλωσε ο διευθυντής της, ο Φράνσις Σάλιβαν, ενώπιον της επιτροπής. «Τα δεδομένα αυτά, προστιθέμενα σε όλα αυτά που έχουμε ακούσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να ερμηνευθούν παρά μόνο μ’ έναν τρόπο: πρόκειται για τη μαζική αποτυχία της Καθολικής Εκκλησίας της Αυστραλίας να προστατεύσει τα παιδιά από κακοποιήσεις. Ως καθολικοί, σκύβουμε με ντροπή το κεφάλι».
Το Βατικανό παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες της Επιτροπής.
Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, «υπουργός» Οικονομίας του Βατικανού, κατέθεσε στην επιτροπή σχετικά με την αντίδρασή του στις κατηγορίες για παιδεραστία μεταξύ των ιερέων στην Πολιτεία της Βικτόρια κατά τη δεκαετία του 1970.
Ο καρδινάλιος είχε επίσης κατηγορηθεί προσωπικά για κακοποίηση όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ το 2002, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά.