Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

660.000 οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως μετά την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) που δημοσιεύθηκε σήμερα.
660.000 οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως μετά την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία λόγω κορωνοϊού

Περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο μετά την έκκληση του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου για εκεχειρία λόγω της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στις 23 Μαρτίου, όταν η πανδημία εξαπλωνόταν στον κόσμο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε απευθύνει έκκληση για “άμεση εκεχειρία, παντού σε όλο τον κόσμο”, προκειμένου να σωθούν οι ζωές των πιο ευάλωτων πολιτών σε εμπόλεμες χώρες.

Από τότε και έως τις 15 Μαΐου τουλάχιστον 661.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε 19 χώρες όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, σύμφωνα με έκθεση του NRC, το οποίο υπενθυμίζει ότι οι εκτοπισμένοι, που ζουν σε φρικτές υγειονομικές συνθήκες, είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι στην covid-19.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η πλέον πληγείσα χώρα: οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων και των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν αναγκάσει 482.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην προαναφερθείσα περίοδο.

Αυτή η τεράστια χώρα, που σπαράσσεται από πολλές συγκρούσεις και υγειονομικές κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες, μετρούσε ήδη το 2019 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, τόνισε το NRC. Μόνο τον Απρίλιο περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έφυγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις ένοπλων ομάδων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιτούρι, στα βορειοανατολικά.

Ακόμη και στις χώρες όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία, οι μάχες δεν έχουν σταματήσει, υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται κυρίως στην Υεμένη, που σπαράσσεται από πόλεμο από το 2014 και αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην περιοχή της λίμνης Τσαντ επίσης παρατηρήθηκε κύμα εκτοπισμών, με το Τσαντ και τον Νίγηρα να πλήττονται περισσότερο. Στο Αφγανιστάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία, τη Σομαλία και τη Μιανμάρ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν την ίδια περίοδο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα ζητεί τη γενικευμένη αναστολή των εχθροπραξιών σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας.

“Την ώρα που άνθρωποι εκτοπίζονται και σκοτώνονται, τα ισχυρά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τσακώνονται σαν παιδάκια στο σκάμμα”, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του NRC Γιαν Έγκελαντ, καλώντας τα να φανούν “στο ύψος της περίστασης”.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.