5/10/1952, η γέννηση του Clive Barker
O Clive Barker έχει γενέθλια στις 5 Οκτώβρη, γεννημένος το 1952 στο Liverpool της Αγγλίας. Είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο τρομακτικές εικόνες σε πολλά και διαφορετικά μέσα, όντας πολύ δραστήριος συγγραφέας, κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και δημιουργός video game. Κοινό σημείο και στόχος, ο τρόμος. Όχι ο εύκολος και παροδικός τρόμος, αλλά εκείνος που πηγάζει μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο, με την εξερεύνηση των ορίων του ατόμου, τους αντιήρωές του να είναι πότε παν-ηδονιστές, πότε πνιγμένοι από ιστορίες του παρελθόντος και πότε ενοχικά αμέτοχοι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βρουν τον μπελά τους. Σχεδόν κανείς στα έργα του δεν είναι ολοκληρωτικά αθώος, ενώ ταυτόχρονα αρέσκεται στο να δημιουργεί παντελώς υπερφυσικά σύμπαντα αντιπαραβάλλοντάς τα με την πραγματικότητα. Πολύ συχνά δε, οι απεχθείς φιγούρες του υπερφυσικού εισβάλλουν βίαια στη «φυσιολογική καθημερινότητα», δημιουργώντας πολύ ενδιαφέρουσες αντιθέσεις ανάμεσα στην πραγματικότητα και το φαντασιακό.
Από τα μεγάλα ταλέντα του χώρου, δεν είναι τυχαίο που έχει λάβει το βάπτισμα από τον padre padrone του είδους, Stephen King, με την κλασική ατάκα: «Έχω δει το μέλλον του τρόμου και το όνομά του είναι Clive Barker».
Γνωστότερο έργο του είναι φυσικά το Hellbound Heart του 1986, που μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά από τον ίδιο στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο Hellraiser, μας σύστησε στον περίφημο Pinhead, ο οποίος θεωρείται πλέον ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες των ταινιών τρόμου. Η σειρά είναι τόσο πετυχημένη, που έχουν κυκλοφορήσει εννέα ταινίες συνολικά, αν και ο Barker έχει ασχοληθεί με πολύ λίγες εξ’ αυτών και κυρίως με συμβουλευτικό τρόπο. Άλλα γνωστά βιβλία του: Abarat, Books of Blood, Imajica, Cabal,The Great and Secret Show και Weaveworld.
Άλλες ταινίες του, το επίσης πετυχημένο Candyman του 1992 με τον Tony Todd στον ομώνυμο ρόλο, το Nightbreed του 1990 και το Lord of Ilusions του 1995, ενώ και τα δυο video game με την υπογραφή του, τα Clive Barker’s Undying και Jericho έχουν εκτιμηθεί για το σενάριο, τη γραφή τους και το γενικότερο σχεδιασμό τους.