Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.11.2024

30η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Μία νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου από το αρμόδιο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα επισημαίνει τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 στα θύματα και στους επιζώντες εμπορίας.
30η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Από το 2013 η 30η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων – World Day against Trafficking in Persons, με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά παραμένουν τα πιο ευάλωτα θύματα ενός υποτιμημένου εγκλήματος.

Μία νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου από το αρμόδιο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα επισημαίνει τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 στα θύματα και στους επιζώντες εμπορίας και υπογραμμίζει την αυξημένη στόχευση στην εκμετάλλευση παιδιών. Η μελέτη αξιολογεί περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς «πρώτης γραμμής» ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της πανδημίας και πώς κατάφεραν να συνεχίσουν την παροχή βασικών υπηρεσιών παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τους περιορισμούς.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την παγκόσμια κρίση, αξιοποιώντας την απώλεια εισοδήματος και τον αυξημένο χρόνο που, τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά αφιερώνουν στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των διακινητών, ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, με στόχο να παγιδεύσουν νέα θύματα και να επωφεληθούν από τη δυστυχώς αυξημένη ζήτηση υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, λόγω του έκτακτου εγκλεισμού και των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας,
●  τα θύματα είχαν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από τους διακινητές τους.
●  με τα σύνορα κλειστά, πολλοί διασωθέντες αναγκάστηκαν να παραμείνουν για μήνες σε καταφύγια στις χώρες που είχαν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
●  οι βασικές υπηρεσίες που παρείχαν υποστήριξη ζωτικής σημασίας για τα θύματα, συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμένους πόρους ή και σταμάτησαν.

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το μέγεθος του κινδύνου για τα παιδιά μας φαίνεται από τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής «επιχείρησης εκκαθάρισης» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2021 σε 18 χώρες. Η Europol σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και ένα ευρύ φάσμα αρχών επιβολής του νόμου, συντόνισαν πανευρωπαϊκές ημέρες κοινής δράσης με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών. Οι ενέργειες οδήγησαν σε 175 συλλήψεις, εντοπίστηκαν 78 επιπλέον ύποπτοι και ξεκίνησαν 181 νέες έρευνες. Σε μία μόλις εβδομάδα, εντοπίστηκαν 187 πιθανά θύματα εμπορίας, εκ των οποίων 92 ήταν παιδιά. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε δυνητικά ασυνόδευτους ανηλίκους ή ανηλίκους που είχαν δραπετεύσει από δομές/καταφύγια, καθώς αυτή η ομάδα παιδιών αναφέρεται συχνά για τη χρήση πλαστών ή ψευδών εγγράφων. Από 12.511 αξιωματικούς σε όλη την Ευρώπη ελέγχθηκαν περίπου: 186.400 άτομα, 12.200 τοποθεσίες, 22.500 οχήματα, 72.850 έγγραφα.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία του ΕΜΑ – Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας – που συντονίζεται από το ΕΚΚΑ και στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 ο ΕΜΑ έλαβε 167 αναφορές για πιθανά θύματα Εμπορίας Ανθρώπων. Επίσης, συνεχίστηκε η παρακολούθηση 70 υποθέσεων από το προηγούμενο έτος. Από τον συνολικό αριθμό των 167 νέων περιπτώσεων, οι 113 αφορούν σε γυναίκες και κορίτσια, ενώ οι 54 σε άντρες και αγόρια. Η πλειοψηφία των ενήλικων θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ στα παιδιά υπερτερεί οριακά ο αριθμός των αγοριών. Ιδιαίτερα ως προς τις ηλικίες, οι 74 από τις 167 αναφορές αφορούν παιδιά.
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:
●  «Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
●  «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», αναγνωρισμένη ως κόμβος ενημέρωσης (info desk) για το trafficking.
●  «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111».
●  Εφαρμογή CHAT1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας για παιδιά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσουν μέσω γραπτού κειμένου.
●  «Missing Alert App» – για Google Play εδώ – για Αpp Store εδώ. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE και πρόσφατα έλαβε silver award στα Hellenic Responsible Business Awards 2021 στην Ενότητα «Τεχνολογία για το κοινό καλό – CSR apps». Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνο στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα – παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

Μετά από ενημέρωση με οποιονδήποτε από τους ανωτέρω τρόπους, και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενεργοποιεί τον μηχανισμό του Amber Alert Hellas  με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.
●  Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων. Συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν παραπάνω από 152 ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς καθώς επίσης και εθελοντικές οργανώσεις. Κάθε φορέας επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων, και προσφάτως και οθόνες ΑΤΜ.
●  Στο πρότυπο του Amber Alert Hellas λειτουργεί το Missing Alert Hellas, ένα πρόγραμμα για ενήλικες από 18-60 ετών, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει επισημάνει ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, και κυρίως να μην προστατεύονται τα θύματα αφού δεν ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης.

Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια: Kάντε το τηλεφώνημα ή στείλτε το μήνυμα που μπορεί να σώσει ένα θύμα διακίνησης, αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο! Μπορείτε να συμμετέχετε στη σωτηρία ενός παιδιού ή ενήλικα ανώνυμα, χωρίς χρέωση και χωρίς καμία περαιτέρω νομική εμπλοκή απλά αξιοποιώντας έναν από τους παραπάνω τρόπους!

 

Ως προς την Πολιτική και τη Δράση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον συγκεκριμένο άξονα
Από την ίδρυση του Οργανισμού το 1995, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δομήθηκε και στελεχώθηκε με πυξίδα τις αξίες για Φροντίδα, Αξιοπρέπεια και Ισότητα, και κατευθυντήριο οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση γα τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως προβλέπει για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή άλλων κριτηρίων. Σε αυτό το πνεύμα ο Οργανισμός έχει  αναπτύξει ενεργό ρόλο και έχει συνάψει συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με αναγνωρισμένους φορείς, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών όχι μόνον σε επίπεδο αντιμετώπισης, αλλά και πρόληψης-θεραπείας-αποκατάστασης των φαινομένων.

Στα 25 χρόνια δράσης μέσα από  καθημερινές μάχες και χάρη στη συμβολή των υποστηρικτών του και την αφοσίωση εργαζόμενων και εθελοντών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να στηρίξει περισσότερα από 1.700.000 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένες και ολιστικές ποιοτικές υπηρεσίες.
 
Ιδιαίτερα ως προς το φαινόμενο της Εμπορίας, από την εμπειρία του Οργανισμού προκύπτει ότι όλοι οι ανήλικοι δυνητικά διατρέχουν κίνδυνο. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι συνθήκες φτώχειας, η παραμέληση ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία  και η εξάρτηση από ουσίες, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή ανηλίκων από το οικογενειακό τους περιβάλλον,  και συνεπακόλουθα να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη θυματοποίησή τους. Οι έμποροι βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.
 
Σε εθνικό επίπεδο, ο Οργανισμός συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου. Επίσης έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019, συντονίζεται από το ΕΚΚΑ και στοχεύει στη  δημιουργία όχι μόνο μηχανισμού αποτύπωσης, αλλά και προστατευτικού πλαισίου παροχής βοήθειας στα θύματα.

 

1)    Επίσης λειτουργεί τη  Γραμμή 116000 η οποία είναι αναγνωρισμένη ως κόμβος ενημέρωσης (info desk) για το trafficking. Ο ρόλος των infodesks είναι:

     α. Λειτουργία Γραμμής Βοήθειας και Υποστήριξης για Παιδιά Θύματα ή Δυνητικά Θύματα Εμπορίας
     β. Παροχή ενημέρωσης στο κοινό για την εμπορία ατόμων και ειδικότερα για την εμπορία παιδιών
     γ. Διοργάνωση Διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για το ζήτημα της εμπορίας ατόμων
     δ. Προώθηση στοχευμένων δράσεων σε ευάλωτες ομάδες ατόμων με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου

 
Σε διεθνές επίπεδο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως Οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN Global Communications Unit), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE) και μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου Τηλ.11040
[email protected]

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.