Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.12.2024

“Ηοme” το θέμα της 18ης Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

Θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή 230 νέων καλλιτεχνών από 25 χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
“Ηοme” το θέμα της 18ης Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

 Η 18η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, με γενικό θέμα «ΣΠΙΤΙ» και τα στοιχεία που το συνθέτουν ή το καταστρέφουν: Ιστορία + Σύγκρουση + Όνειρο + Αποτυχία (HOME= History + Conflict + Dream + Failure), θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή 230 νέων καλλιτεχνών από 25 χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Η 18η Biennale διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée και του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας, ενώ συμμετέχει και η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων. Το BJCEM είναι ένα διεθνές δίκτυο, μοναδικό στον Ευρω-Μεσογειακό χώρο, με περισσότερα από 60 μέλη και εταίρους από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, χάρη στην υποστήριξη των οποίων καθίσταται δυνατή ανελλιπώς η διοργάνωση της Biennale που εξασφαλίζει τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, ηλικίας 18 μέχρι 34 ετών, από τις περιοχές που εκπροσωπούν.

Οι επιλεγέντες έλληνες καλλιτέχνες για τη 18η διοργάνωση είναι οι Αγγελική- Μαρίνα Διακρούση και Βασίλης Αλεξάνδρου (Οπτικές Τέχνες), ‘Αρτεμις Παπαχρήστου και Ασωνας Λεόντιος Ελι Μεγκουλας-cacao rocks (Εφαρμοσμένες Τέχνες), Νικόλας Βαμβουκλής “And it feels like Home II” και Θανάσης Καφετζής (Κινηματογράφος), οι Μαρία-Ελένη Βόμβολου Αρσενοπούλου, Κατερίβα Σισσήνη, Πένη Ελευθεριάδου, Αναστασία Τζέλλου, Ορέστης Πατσινακίδης με την παράσταση “Resetting Homeland” (Παραστατικές Τέχνες), οι Kolida Babo Σωκράτης Βότσκος και Χαρίδημος Παππάς (Μουσική) και ο Θωμάς Τσαλαπάτης, με το έργο ”Chronos, the wound, the Shelter” (Δημιουργική λογοτεχνία).

Τρεις έλληνες εικαστικοί συμμετέχουν σε 2 Collateral Projects, οι Μάγια Τούντα (στο Πρόγραμμα «A natural oasis? – An international programme for young curators») κι ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση του Προγράμματος «Homeland»).

Την Εθνική Επιτροπή επιλογής των νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα απαρτίζουν οι Ιωάννα Μπουραζοπούλου,  συγγραφέας και πρόεδρος της επιτροπής, Αριστείδης Αντονάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ευθύμης Θέου, ηθοποιός, αρχαιολόγος, performer, Ζακλίν Λέντζου, σκηνοθέτης κινηματογράφου, σεναριογράφος, παραγωγός, Παναγιώτης Μαλεφάκης, αρχιτέκτονας, εντεταλμένος λέκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης , Ηλίας Παπαηλιάκης, ζωγράφος και Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτης κινηματογράφου, σεναριογράφος, παραγωγός .

Να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων καταξιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων σήμερα δημιουργών, αλλά και ακαδημαϊκών «συστήθηκαν» μέσα από τη συμμετοχή τους στην Biennale. Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο σκηνοθέτης πειραματικού θεάτρου, χορογράφος και εικαστικός Δημήτρης Παπαϊωάννου (τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας 2004), ο σκηνοθέτης Τάσσος Μπουλμέτης, οι εικαστικοί και καθηγητές ΑΣΚΤ Ζάφος Ξαγοράρης και Μάριος Σπηλιόπουλος, ο ζωγράφος, εικαστικός, δημιουργός κόμικς και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρος Ψυχούλης, οι γνωστοί ζωγράφοι, Γιώργος Λαζόγκας, Ηλίας Παπαηλιάκης, Θανάσης Τότσικας, Παναγιώτης Τανιμανίδης, οι αρχιτέκτονες Ζήσης Κοτιώνης και Παναγιώτης Μαλεφάκης, ο σκηνοθέτης θεάτρου/όπερας και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς και οι χορογράφοι Αποστολία Παπαδαμάκη (τελετή λήξης Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας 2004) , Αμάντα Λουλάκη και Ευρυπίδης Λασκαρίδης.

Μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 7.000 νέοι καλλιτέχνες και πάνω από 700.000 πολίτες έχουν συμμετάσχει στη διοργάνωση που καλύπτει τους τομείς Οπτικές Τέχνες, Design, Αρχιτεκτονική, Δημιουργική Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Μουσική, Παραστατικές Τέχνες, Θέατρο, Χορός και Γαστρονομία.

Προ-μπιεναλική εκδήλωση μνήμης στα 100 και πλέον αθώα θύματα Αλβανών που αναζητώντας νέα πατρίδα στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους με τη βύθιση του Αλβανικού πλοίου Katër i Radës από το Ιταλικό Ναυτικό το 1997 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου στο Μπάρι, ενώ ολονύχτιο Συνέδριο με θέμα την προσφυγική κρίση θα πραγματοποιηθεί εν πλω προς το Δυρράχιο, με συμμετοχή των καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων της Τέχνης και της ακαδημαϊκής κοινότητας από διάφορες χώρες.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.