Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για 28.000 ΑΦΜ που έχουν ήδη ελεγχθεί και στα οποία έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αποκλίσεις, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισπραχθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αποκαλούμενη λίστα Νικολούδη είπε πως σε αυτή έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία από το 2010 και μετά, καταθετών που είχαν από 200.000 ευρώ και πάνω και είχαν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.
Συνολικά ελέγχθηκαν 28.000 ΑΦΜ και συνεκτιμήθηκε το τι δηλώνει το κάθε ΑΦΜ με το τι καταθέσεις έχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προέκυψαν 5.500 υποθέσεις με απόκλιση που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό αυτό αναλογεί σε φόρο ύψους 2,5 με 3 δισ. Ευρώ. Ωστόσο από αυτά έχουν εισπραχθεί ελάχιστα όπως είπε ο κ. Νικολούδης, γιατί αργεί πολύ ο καταλογισμός…
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει με ευθύνη ποιου το 2012 η Ελβετία στο πλαίσιο συμφωνίας της με την Ελλάδα για τον έλεγχο καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες ήταν έτοιμη να δώσει στη χώρα μας 1.4 δις ευρώ ως προκαταβολή των φόρων που εκτιμούσαν ότι θα εισπράξουν. Όπως είπε όμως τα χρήματα αυτά δεν εισπράχθηκαν ποτέ χωρίς να γνωρίζει εάν έγινε με ευθύνη της Ελβετίας ή δική μας….