Categories: ΥΓΕΙΑ

Η καταλληλότερη ώρα για να χάσεις βάρος

Οι περισσότεροι από εμάς ρυθμίζουμε τα ξυπνητήρια μας νωρίς το πρωί με στόχο την πρωινή άσκηση, πριν ακόμα να φάμε πρωινό. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πως το να γυμνάζεσαι με «άδειο στομάχι» – ή όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες σε «κατάσταση νηστείας» – προκαλεί το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος και ενδεχομένως να αποτρέψει την αύξηση του βάρους.

Σε μια μελέτη του 2010, Βέλγοι επιστήμονες, έπεισαν κάποιους άντρες για ένα διάστημα έξι εβδομάδων να ακολουθήσουν μια δίαιτα που περιείχε 30% περισσότερες θερμίδες και 50% περισσότερα λίπη από αυτό που είχαν συνηθίσει να τρώνε. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν την εν λόγω διατροφή, ακολουθώντας παράλληλα και καθιστική ζωή. Άλλοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης καθημερινά μετά το πρωινό τους. Υπήρξε και μια τρίτη ομάδα συμμετεχόντων, οι οποίοι ακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα άσκησης, πριν το πρωινό τους γεύμα.

Με το πέρας των έξι εβδομάδων οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας – όπως ήταν αναμενόμενο – είχαν πάρει πολύ βάρος και είχαν καταπονήσει την υγεία τους. Οι μετέχοντες της δεύτερης ομάδας που γυμνάζονταν μετά το πρωινό τους είχαν επίσης προσθέσει κάποιο βάρος και είχαν αναπτύξει προβλήματα υγείας. Οι άντρες της τρίτης κατηγορίας δεν είχαν πάρει καθόλου βάρος, ενώ τα επίπεδα της ινσουλίνης – που στις άλλες δύο ομάδες είχαν ανέβει επικίνδυνα δεν είχαν πειραχτεί καθόλου. Παρατηρήθηκε, επίσης, πως έκαναν και περισσότερες καύσεις μέσα στη μέρα σε σχέση με τις άλλες ομάδες. 

Η πρωινή άσκηση απέτρεψε τους συμμετέχοντες από το να πάρουν βάρος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι αρκετό για να προκαλέσει την απώλεια του βάρους. Όπως, εξηγεί ο Peter Hespel, καθηγητής στο Research Center for Exercise and Health του πανεπιστημίου του Βελγίου και υπεύθυνος για την έρευνα, η απώλεια βάρους χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή και παράλληλη άσκηση. Στην περίπτωση που δεν ακολουθείται υγιεινή διατροφή τότε η πρωινή άσκηση σε «κατάσταση νηστείας» είναι πιο ισχυρή απ’ ότι το ίδιο ποσοστό άσκησης σε «κατάσταση κορεσμού». 

Πηγή: New York Times 

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι