Κυβέρνηση: Κρίση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξαιτίας Μουζάλα
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ΣΚΑΙ. Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του κ.Μουζάλα, ο οποίος έκανε λόγο για γκάφα και ζήτησε συγνώμη. Το θέμα όμως προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές τριβές με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να δηλώνει μέσω twitter ότι δε θεωρεί αρκετή τη συγνώμη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και πως είναι απαραίτητη η παραίτηση του, χωρίς να είναι σαφές εάν ο κυβερνητικός εταίρος είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και με πηγές των ΑΝΕΛ να αφήνουν ανοιχτό το να υπάρξει και συνέχεια.
Το Μαξίμου πάντως υπερασπίστηκε τον κ. Μουζάλα. “Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου και προσθέτει ότι οι αντιδράσεις ήταν… υπερβολικές: «Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει» καταλήγει.
Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία” προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για “γκάφα” και ζήτησε συγνώμη, γεγονός που δεν φαίνεται να άλλαξε τη στάση αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνητικού εταίρου.
Μιλώντας στον Παύλο Τσίμα και αναφερόμενος στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην Ειδομένη και την προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ο κ. Μουζάλας είπε: “Έπαιξαν βρόμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι αλληλέγγυες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές και τους αλληλέγγυους που βοηθούν στην Ειδομένη και οργάνωσαν το πέρασμα τους (των προσφύγων) στη Μακεδονία”.