Το 15ετές πλάνο του ΟΗΕ για έναν καλύτερο κόσμο
Οι ηγέτες του κόσμου υιοθέτησαν χθες Παρασκευή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής το οποίο θα εφαρμοστεί τα επόμενα 15 χρόνια.
Κατά την έναρξη μιας συνόδου, η οποία θα διαρκέσει ως αύριο Κυριακή και στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τέθηκαν 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2030.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε αμέσως», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Και για αρχή «ζήτησα από όλες τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μια ολοκληρωμένη και ισχυρή συμφωνία για το κλίμα».
Η νεαρή Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι κάλεσε τις κυβερνήσεις «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για εκπαίδευση για όλους».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνέστησε «να αντιμετωπιστούν οι αιτίες» της μαζικής εξόδου προσφύγων «που φεύγουν εξαιτίας του τρόμου και της βίας», υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την ανάπτυξη.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε «την εξέχουσα θέση που κατέχει η κλιματική αλλαγή» στους στόχους και εξέφρασε την ελπίδα «οι αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Πρωταρχικός στόχος είναι «η εξάλειψη της φτώχειας σε κάθε της μορφή», καθώς 836 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα.
Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την υγεία, να καταπολεμηθούν οι αυξανόμενες ανισότητες, να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών και η καλή διακυβέρνηση και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αυτοί οι στόχοι αντικαθιστούν το προηγούμενο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ, τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας που υιοθετήθηκαν το 2000, όμως όπως λένε αρκετοί είναι πολύ πιο φιλόδοξοι.
Το νέο σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί και στις ανεπτυγμένες χώρες και θα επεκταθεί σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς, όπως η καλή διακυβέρνηση, η ισότητα ανδρών-γυναικών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Θα πρέπει μάλιστα να χρηματοδοτηθεί και να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις το σέβονται, αλλά και ότι κανείς «δεν μένει πίσω» στον δρόμο προς την ανάπτυξη.
Κάθε χώρα θα είναι ελεύθερη να εφαρμόσει ή όχι τους στόχους και θα επιλέξει η ίδια τον τρόπο να το κάνει.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να βρεθούν 3,5 ως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια για τη χρηματοδότησή του.