Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

10/11/1928, η γέννηση του Ennio Morricone

Ο συνθέτης των μεγάλων γουέστερν (κι όχι μόνο) έχει γενέθλια.
10/11/1928, η γέννηση του Ennio Morricone

Η ιταλική φινέτσα και ιδιοφυία συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπο του Ennio Morricone. Ο γνωστός συνθέτης έχει γενέθλια σήμερα γεννημένος το 1928 και είναι ίσως ο πιο πολυχρησιμοποιημένος κινηματογραφικός συνθέτης, πλάι στον John Williams. Η μουσική του χρωμάτισε όσο καμία τις αμμώδεις περιπέτειες των «σπαγκέτι γουέστερν», με κορυφαία σημεία τη συνεργασία του με το Sergio Leone, την κλασική τριλογία «Για μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο», «ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» και φυσικά τα «Κάποτε στη Δύση» και «Κάποτε στην Αμερική», όλα γεμάτα ανθολογικές στιγμές συνδυασμού σκηνοθέτη-συνθέτη και της μελωδίας με την εικόνα. 

Πέραν του Leone, έχει συνεργαστεί με άλλους σπουδαίους Ιταλούς σκηνοθέτες της εποχής, όπως ο Bernardo Bertolucci, o Pasolini, o Dario Argento, o Giuseppe Tornatore κι o Mauro Bolognini, μεταξύ άλλων, και μάλιστα σε παραπάνω από μια ταινίες τους. Σιγά-σιγά, καθώς η φήμη του και των ταινιών που συμμετείχε εξαπλώνονταν και στο Χόλιγουντ, η Ακαδημία πρόσεξε με ενδιαφέρον τη δουλειά του, ξεκινώντας από το 1979 και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, για την ταινία του Terrence Malick, «Ημέρες Ευτυχίας»Το 1984, δεν προτάθηκε για το Κάποτε στην Αμερική, για γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά κατάφερε να κερδίσει για την ταινία «η Αποστολή» του Roland Joffe και την επόμενη χρονιά ήταν και πάλι υποψήφιος για τους «Αδιάφθορους» του Brian de Palma

Μερικά ακόμη πολύ γνωστά του έργα, η μουσική για τις ταινίες «Σάκο και Βαντσέτι», «Σινεμά ο Παράδεισος», «Κάλιντορ ο Μονομάχος», «Μαλένα», «A Fistful of Dynamite», «The Big Gundown» και «The Thing», ενώ η μουσική του επαναχρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και από σκηνοθέτες, αλλά και από μουσικούς ως sample. Τελευταία εμφάνισή του σε μεγάλο φιλμ ήταν στους Άδωξους Μπάσταρδους του Quentin Tarantino το 2009, αν και εκεί η συνεργασία δεν ήταν και η ενδεδειγμένη, με το συνθέτη να λέει αργότερα ότι μάλλον δε θα ξανασυνεργαστεί ποτέ με τον QT. Πλέον, κι αφού απολαμβάνει τη σπουδαιότητα και τη σφραγίδα που φέρει το όνομά του, ο Morricone δουλεύει πιο σπάνια και σε πιο εκλεκτικά πρότζεκτ, όπως στις δυο τελευταίες ταινίες του Tornatore, The Best Offer (2013) και την επερχόμενη, Leningrad (2014). 

Το αριστουργηματικό φινάλε από την ταινία «ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» (1966) με την τριπλή μονομαχία και την επική μουσική του Morricone. (προφανώς, SPOILERS!)

https://www.youtube.com/watch?v=J0BrdMi-oyc

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.