10 Σημάδια ότι Είσαι ο Νέος Τύπος Workaholic
Σήμερα το να είσαι τρελά απασχολημένος και συνεχώς στο τρέξιμο είναι τρόπος ζωής. Πολλοί παίρνουν όλο και λιγότερες μέρες άδεια όχι μόνο για να δείξουν αφοσίωση, αλλά και για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς.
Η πίεση για να είναι ανταγωνιστικοί σε συνδυασμό με το να είναι 24 ώρες το 24ωρο «εκεί», έχει συμβάλλει στην ραγδαία αύξηση του burn out, της εξάντλησης ελληνιστί. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 40% των εργαζομένων λένε πως θέλουν να τους βλέπει το αφεντικό τους ως κάποιον που «μαρτυράει» για αυτήν την δουλειά.
Σύμφωνα με μία έρευνα του Project: Time Off, o work martyr ορίζεται ως το άτομο που νιώθει ντροπή να παίρνει άδεια. Οδηγείται στην υπερ-εργασία από φόβο ότι είναι ανακυκλώσιμος ή όχι πολύτιμος αν δεν «καίγεται» εντελώς από την δουλειά.
Οι work martyrs είναι συνεχώς φορτισμένοι συναισθηματικά, φορώντας την all-work-no-play στάση τους σαν τιμητικό παράσημο. Συνήθως παλεύουν με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενώ έχουν την τάση να είναι people pleasers, βάζοντας πάντα τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές τους.
Το να δουλεύεις σκληρά και να συνεργάζεσαι είναι αξιοθαύμαστο, το υπερβολικό στρες όμως μπορεί να αποβεί καταστροφικό και να βλάψει και την υγεία και τις σχέσεις σας.
https://www.youtube.com/watch?v=nywtVH0vifU
Είστε όμως ένας “Work Martyr”;
1. Απαντάτε στα emails με το που τα δείτε, ανεξάρτητα από την ώρα και το πόσο επείγον είναι.
2. Αν λαμβάνετε feedback που δεν είναι τόσο θετικό, επηρεάζεται σοβαρά η διάθεσή σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
3. Τρώτε το μεσημεριανό σας γεύμα στο γραφείο κάθε μέρα.
4. Πηγαίνετε στην δουλειά ακόμη κι όταν είστε άρρρωστοι.
5. Νομίζετε ότι είστε η κόλλα που ενώνει όλη την ομάδα.
6. Παραπονιέστε σε όποιον βρεθεί μπροστά σας για τις πολλές ώρες, την πολλή δουλειά και την υπερκόπωση.
7. Κρίνετε τους άλλους όταν φεύγουν νωρίς από την δουλειά ή παίρνουν άδεια για οικογενειακούς λόγους.
8. Δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσατε ένα ολόκληρο ΣΚ ή αργία μακριά από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο.
9. Πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας γιατί δεν πιστεύετε ότι στην ομάδα μπορούν να κάνουν την δουλειά το ίδιο καλά με εσάς.
10. Σε κοινωνικά events δεν έχετε πολλά να συζητήσετε πέρα από την δουλειά, γιατί είναι το νούμερο ένα ενδιαφέρον σας.
Είναι δύσκολο να σπάσετε τον κύκλο της υπερβολικής δουλειάς, αλλά είναι εφικτό όταν γνωρίζετε τα όρια και θέτετε καλύτερους περιορισμούς. Με το να απεκδύεστε τον ρόλο του θύματος, ανοίγετε τον δρόμο για την δημιουργία πιο υγιών σχέσεων με συναδέλφους, φίλους και οικογένεια, αλλά πιο σημαντικά, με τον ίδιο σας τον εαυτό!
Πηγή: Inc.