Categories: DIGITAL STORIES

Wikipedia εναντίον Κογκρέσου με αφορμή το trolling

Διάθεση για χαβαλέ φαίνεται πως είχε κάποιος εργαζόμενος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η Wikipedia εντόπισε άρθρα της που είχαν τροποποιηθεί από IP που παρέπεμπαν στις εγκαταστάσεις του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ και αφού πρώτα σιγουρεύτηκε για την ακεραιότητα των σελίδων, φρόντισε να μπλοκάρει τη δυνατότητα επεξεργασίας κειμένων για όλες τις IP του Κογκρέσου. Η πλάκα είναι πως οι τροποποιήσεις δεν είχαν να κάνουν με προπαγάνδα αλλά περισσότερο με trollάρισμα αφού για παράδειγμα μία εκ των σελίδων που πειράχτηκε αφορούσε τους reptillians (οι άνθρωποι-σαύρες που «πρωταγωνιστούν» σε άπειρες θεωρίες συνωμοσίας) με τις αλλαγές να επισημαίνουν πως οι ανύπαρκτοι σαυράνθρωποι βρίσκονται πίσω από την αμερικανική κυβέρνηση και τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας! Σε άλλη περίπτωση αναφέρεται πως ο Donald Rumsfeld, υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, είναι εξωγήινος μάγος και άλλα τέτοια ωραία.

Η Wikipedia πάντως εντόπισε άμεσα τις τροποποιήσεις και αφού επανέφερε την τάξη, πήρε τα μέτρα της. Εξ’ άλλου το ίδρυμα Wikimedia χρησιμοποιεί μια σειρά από bots προκειμένου να εντοπίζει άμεσα τυχόν αλλαγές που προέρχονται από κυβερνητικές IP ανά τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό εντόπισε τις προσθήκες και τροποποιήσεις Ουκρανών και Ρώσων στη σελίδα για τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πριν μερικές μέρες. Οι διάφορες μυστικές, κυβερνητικές και υπηρεσίες πληροφοριών είναι γνωστοί… θαμώνες των σελίδων της Wikipedia στις οποίες συνεισφέρουν ουκ ολίγες φορές, εξασκώντας την πρακτική του wikiwashing και συνεχίζοντας το έργο των εταιρειών δημοσίων σχέσεων. Στην περίπτωση του Κογκρέσου το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αστείο, ωστόσο στη συντριπτική πλειοψηφία αυτού του είδους των κρουσμάτων, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα.

Παρά το γεγονός ότι η Wikipedia έχει πλέον γιγαντωθεί σε μέγεθος και περιεχόμενο, το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω της έχει φροντίσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καλλιεργώντας παράλληλα και μία ιδιαίτερα «ζωντανή» κοινότητα, έτσι ώστε να κρατήσει τα άρθρα της όσο πιο ουδέτερα και ανεξάρτητα γίνεται. Αν και σε γενικές γραμμές το έχει καταφέρει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φωνάζουν για το αντίθετο. Δεδομένου βέβαια πως μιλάμε για διαδικτυακή τοποθεσία, κάθε επισκέπτης της Wikipedia έχει την ευχέρεια να διασταυρώσει το περιεχόμενό της ψάχνοντας στο ίντερνετ ή ελέγχοντας τις πηγές των άρθρων της. Αρκετές φορές η Wikipedia έχει τροποποιήσει περιεχόμενο εξ’ άλλου έπειτα από υποδείξεις αναγνωστών ενώ προσφέρεται δυνατότητα συζήτησης για το περιεχόμενο κάθε σελίδας της ξεχωριστά σε περίπτωση που κάποιος διαφωνεί.

Σε τελική ανάλυση, καλή η έτοιμη πληροφορία αλλά και μια μικρή έρευνα δεν βλάπτει, ακόμα κι όταν μιλάμε για τη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια των ημερών μας.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος