Categories: DIGITAL STORIES

Αυτά είναι τα εντυπωσιακότερα ντοκιμαντέρ του YouTube

Μια φορά κι έναν καιρό, βασιζόμασταν στην κρατική τηλεόραση, επιλεγμένα ιδιωτικά κανάλια ή –μεταγενέστερα- στα συνδρομητικά δίκτυα για την προβολή ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Ευτυχώς για εμάς όμως, οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού αντίστοιχο περιεχόμενο μπορεί πλέον να βρει ο οποιοσδήποτε στο YouTube. Όχι, δεν μιλάμε για εκείνες τις –αρχαίες- εκπομπές που έχουν ανεβάσει διάφοροι στα κανάλια τους αλλά για καινούριες –σχετικά- παραγωγές που διανέμονται κανονικά και με τον νόμο μέσω του δικτύου. Μην πηγαίνει ο νους σας σε ερασιτεχνισμούς: όλες είναι άκρως επαγγελματικές και ιδιαίτερα διδακτικές.

Εμείς επιλέξαμε εκείνες που μας έκαναν εντύπωση και σας τις παρουσιάζουμε. Η συνέχεια… δική σας!


Inside North Korea

Μπορεί το εν λόγω ντοκιμαντέρ του Vice με θέμα τη ζωή στη Βόρειο Κορέα να μην είναι και ό,τι πιο καινούριο (παραγωγή 2011) όμως πρακτικά δεν θα έχετε κανένα απολύτως θέμα, αφού ως γνωστόν, η δυναστεία των Κιμ και η ανάπτυξη έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και δεκαετίες. Αρκετά ενδιαφέρον, εστιάζει σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς χώρες του πλανήτη.


Cosmic Journeys

Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα! Μαύρες τρύπες, χωροχρονικό συνεχές, ηλιακά τσουνάμι, τυφώνες, αστεροειδείς, η γέννηση της Γης και ηλιακές υπερκαταιγίδες. Μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα σας ταξιδέψει στα πέρατα του Σύμπαντος, εξηγώντας όσο καλύτερα γίνεται τα μυστήριά του.


Crash Course: World History

Η ιστορία του κόσμου ποτέ δεν επεξηγήθηκε καλύτερα. Μέσα από 42 επεισόδια διάρκειας 10-15 λεπτών, θα εστιάσετε σε πληθώρα θεμάτων από την παγκόσμια Ιστορία: η Μεσοποταμία, οι Περσικοί Πόλεμοι, η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο δρόμος του μεταξιού, η Γαλλική Επανάσταση, η ζωή του κάπτεν Κουκ. Και ακόμα δεν έχετε δει τίποτα…


Project Iceworm

Ένα εξαιρετικό προϊόν αμερικανικής προπαγάνδας από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τότε που οι ΗΠΑ στην ουσία ξεγέλασαν τη Δανία προκειμένου να τους επιτρέψει την κατασκευή πεδίων πυρηνικών δοκιμών –με τη πρόσχημα ότι ενδιαφερόταν για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Και η Ιστορία, ξέρετε, επαναλαμβάνεται…


From The Big Bang to the Present Day

Πώς προέκυψε το Big Bang, εκείνη η έκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Τι μεσολάβησε στα 13,8 δισ. χρόνια από τότε και πώς το Σύμπαν πήρε τη σημερινή του μορφή; Επιστήμονες και αρχαιολόγοι δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα εκατομμυρίων ετών, ταξιδεύοντάς μας πίσω στον χρόνο.


3D Printed Guns

Οι 3D εκτυπώσεις έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας –και στο μέλλον αναμένεται να το κάνουν ακόμα πιο έντονα- μόνο που αυτό δεν είναι πάντα για καλό. Το ντοκιμαντέρ του Vice ακολουθεί τον Κόντι Γουίλσον, φοιτητή νομικής, ο οποίος εκτυπώνει, συναρμολογεί και δοκιμάζει ένα τρισδιάστατο όπλο από την άνεση του σπιτιού του…


Holy Land: Startup Nations

Με τα περισσότερα τεχνολογικά startups και κεφάλαια κατά κεφαλή, το Ισραήλ διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του «κράτους των startups». Ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής Wired που μας ταξιδεύει από το Τελ Αβίβ στη Μπερ Σεβά κι από εκεί στους Αγίους Τόπους: Ιερουσαλήμ, Ναζαρέτ και Ραμάλα απαρτίζουν τη Σίλκον Βάλεϊ του Ισραήλ και, όχι, δεν είναι σχήμα λόγου.


Deep Water

Η πραγματική ιστορία του Ντόναλντ Κρόουχερστ, εμπόρου ο οποίος έχασε τη ζωή του παίρνοντας μέρος στο Golden Globe Race των Sunday Times το 1969. Το γεγονός ότι έχασε γρήγορα τις όποιες ελπίδες νίκης διατηρούσε ήταν το λιγότερο. Οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις που τον οδήγησαν στην τρέλα και κατόπιν στην αυτοκτονία κάνουν τη διαφορά…


The Illusion of Time: Theory of Relativity

Επειδή δεν είμαστε όλοι Αϊνστάιν, ίσως να χρειαστεί λίγη προσπάθεια παραπάνω για να καταλάβουμε τη γενική και ειδική θεωρία της σχετικότητας που διετύπωσε. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις πάντως, το εν λόγω ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας θα κάνει μια τίμια προσπάθεια να σας τις λύσει.


Last Day of the Dinosaurs

Μπορεί να γνωρίζετε πως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τη Γη μετά την πρόσκρουση ενός γιγαντιαίου αστεροειδούς που άλλαξε ακόμα και το κλίμα του πλανήτη μας, όμως ένα ντοκιμαντέρ που μιλά για τα γεγονότα εκείνης της μέρας, πάντα είναι ευπρόσδεκτο. Μπόνους υλικό, η ανάλυση του τρόπου με τον οποίον επιβίωσαν όσα ήδη το κατάφεραν.


The Slum Series

Αν το Slumdog Millionaire σας φάνηκε ενδιαφέρον, τότε δεν πρόκειται να χάσετε επεισόδιο από το Slum Series. Η σειρά αφορά τα ταξίδια, μόνο που αντί για πολυτελείς και εξωτικούς προορισμούς, προτιμά μέρη που «κολυμπούν» στη φτώχεια, την εγκληματικότητα και τα σκουπίδια. Οι Φιλιππίνες και η Μανίλα σας περιμένουν.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος