Categories: DIGITAL STORIES

Το Vantablack είναι το πιο σκοτεινό μαύρο που είδαμε ποτέ

Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό μιας μαύρης τρύπας; Αφήνοντας παρασάγγας τις επιστημονικές εξηγήσεις και εστιάζοντας στο πλέον πασιφανές, το μαύρο της χρώμα. Αυτό οφείλεται στην τεράστια συγκέντρωση μάζας και τη δύναμη του βαρυτικού πεδίου που σχηματίζεται το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να «ρουφά» τα πάντα, ακόμα και το φως. Ε, κάτι παρόμοιο -τηρουμένων των αναλογιών- κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές της βρετανικής εταιρείας Surrey NanoSystems: ένα υλικό μαύρου χρώματος με τη μεγαλύτερη πυκνότητα και απορροφητικότητα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συγκεκριμένα το Vantablack, όπως ονομάστηκε το υλικό, είναι κατασκευασμένο από νανοσωλήνες άνθρακα (αρκεί να συλλογιστεί κανείς πως κάθε τέτοιος είναι 10.000 φορές μικρότερος σε μέγεθος από μία ανθρώπινη τρίχα) και απορροφά το 99,965% του φωτός που διαχέεται πάνω του! Η επίδοση αυτή που φυσικά συνιστά και νέο παγκόσμιο ρεκόρ, σημαίνει πρακτικά πως το vantablack είναι τόσο σκοτεινό και μαύρο, που το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί σχήματα και σκιές του αντικειμένου στο οποίο έχει επαλειφθεί.

Στη φωτογραφία που εξασφάλισε η εφημερίδα Independent, το vantablack έχει επαλειφθεί επάνω σε ένα τσαλακωμένο κομμάτι αλουμινόχαρτου. Αυτό που βλέπουμε ωστόσο είναι μία «ματ» μαύρη επιφάνεια και τίποτε άλλο, απόρροια της σκοτεινότητας και της απορροφητικότητάς του. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αν μια γυναίκα φορούσε ένα φόρεμα χρώματος vantablack τότε τα μέλη της (χέρια, πόδια, κεφάλι) θα έμοιαζαν να αιωρούνται στον αέρα! Με λίγη φαντασία θα μπορούσε να αποτελέσει και το τέλειο χρώμα για τις παραστάσεις μαύρου θεάτρου.

Το vantablack θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη φωτογραφία και το βίντεο για το «καλιμπράρισμα» των φωτογραφικών μηχανών και των καμερών. Ορισμένοι κάνουν ήδη λόγο για πιθανή χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς. Από πλευράς Φυσικής πάντως και για να έχουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, το vantablack άγει τη θερμότητα 7,5 φορές καλύτερα απ’ ότι ο χαλκός και τα καταφέρνει 10 φορές καλύτερα απ’ τον σίδηρο στον εφελκυσμό. Όπως και να ‘χει πρόκειται για μια εντυπωσιακή από κάθε άποψη δημιουργία που μπορεί το μάτι να μην είναι σε θέση να συλλάβει, τουλάχιστον όμως τα καταφέρνει το μυαλό.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος