Categories: WELLNESS

Αυτά τα παιδιά διοργανώνουν το Vegan Life Festival Athens και μιλούν στην Popaganda

Έλλη Στούρνα, Πάνος Χαλόφτης και Κρυσταλλίνα Παραμύθη, συντονιστές του Vegan Life Festival.

Το Vegan Life Festival Athens επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2019, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο! Νωρίτερα φέτος, το φεστιβάλ είχε φιλοξενηθεί σε Θεσαλλονίκη και Χανιά γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Η Popaganda μίλησε με τον Πάνο Χαλόφτη, έναν εκ των συντονιστών του προτζεκτ και μας είπε τι ακριβώς θα δούμε τη ημέρα του φεστιβάλ, αλλά και το τι είναι αυτό που ελκύει τους Έλληνες στην vegan φιλοσοφία ζωής.

Πώς ξεκίνησε αυτό το φεστιβάλ; To Vegan Life Festival ξεκίνησε πριν 4 χρόνια από έναν πυρήνα αφοσιωμένων ατόμων με όραμα τη διάδοση του vegan τρόπου ζωής μέσα από φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Πλέον πραγματοποιείται σε τρεις πόλεις, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, ενώ είναι επιδίωξη μας να φτάσει το μήνυμα της ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και ακόμη παραέξω!

Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία του, που το έχει κάνει να φτάσει αισίως στην 4η χρονιά του; Η ομάδα του Vegan Life Festival είναι πολύ αφοσιωμένη στο όραμα της και έχει δείξει μεγάλη συνέπεια στη στάση που κρατάει στα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται. Ακόμα, όλες μας οι εκδηλώσεις είναι γεμάτες με δραστηριότητες αλλά και πολλή θετική ενέργεια, και κάθε χρονιά το φεστιβάλ επανέρχεται μεγαλύτερο και πιο πλήρες!

Ποια είναι η αντιμετώπιση του ελληνικού κοινού απέναντι σε ένα τέτοιο φεστιβάλ; Σε όλα μας τα φεστιβάλ, η ανταπόκριση του κόσμου έχει υπάρξει πολύ θετική! Πέραν της μαζικότατης προσέλευσης –πέρσι το φεστιβάλ της Αθήνας επισκέφτηκαν πάνω από 18.000 άτομα σε μια μέρα!- οι επισκέπτες του Vegan Life Festival έρχονται πάντα με πολύ καλή διάθεση, να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ακούσουν νέες ιδέες και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις!

Τί ακριβώς θα δούμε την ημέρα του φεστιβάλ; To Vegan Life Festival επιστρέφει δυναμικότερα από κάθε άλλη φορά, ανεβάζοντας και πάλι τον πήχη με σχεδόν 200 πάγκους εκθετών και πυκνό πρόγραμμα ομιλιών και εργαστηρίων! Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και σε άλλες εκφάνσεις μιας ηθικότερης στάσης ζωής όπως το zero waste movement, η ηθική μόδα αλλά και η προσβασιμότητα όλων των ατόμων. Επίσης φέτος θα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ δραστηριότητες για παιδιά καθώς και χώρος τέχνης με zero waste installation, προβολές ντοκιμαντέρ, μουσική και πολλές παράλληλες δράσεις!

Έχετε παρατηρήσει αλλαγή στην αντιμετώπιση του ελληνικού κοινού όσο αφορά τον βίγκαν τρόπο ζωής στα 4 αυτά χρόνια; Είναι γεγονός πως το ελληνικό κοινό έχει κάνει θεαματική βελτίωση στην κατανόηση και συμπεριφορά απέναντι στη φιλοσοφία που πρεσβεύουμε, αφού πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι σημαίνει vegan και δεν τους φαίνεται πια κάτι τόσο περίεργο ή εξωτικό! Επιπλέον, οι vegan στην Ελλάδα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και οι εταιρείες και τα εστιατόρια που παρέχουν vegan επιλογές αυξάνονται κάθε μήνα.

Τί πιστεύεις ότι είναι αυτό που οδηγεί τον κόσμο πια στην βίγκαν φιλοσοφία; Είναι η πολύ απλή συνειδητοποίηση πως το τελικό «προϊόν» δεν είναι παρά τα κομμάτια ενός υπέροχου πλάσματος που ήθελε να ζήσει! Αν και η φιλοζωία βρίσκεται στο κέντρο του συστήματος των αξιών μας, τόσο συχνά συμμετέχουμε εμμέσως, ως ηθικοί αυτουργοί, σε πράξεις που αν τις βλέπαμε μπροστά μας θα αντιδρούσαμε έντονα. Άρα η δουλειά του vegan ακτιβιστή σήμερα δεν είναι να εξηγήσει γιατί δεν συνάδει με την ηθική μας η εκμετάλλευση, η χρήση και η κακοποίηση των ζώων αλλά να βοηθήσει και τα υπόλοιπα άτομα να κάνουν τη σύνδεση. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, πλέον όλοι καταλαβαίνουν και ότι δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο να γίνεις βίγκαν, μαθαίνουν για τα οφέλη στην υγεία, βλέπουν το παράδειγμα γνωστών αθλητών που διαπρέπουν όντας vegan, και γενικότερα, καταρρέουν οι μύθοι που έκαναν τον κόσμο να πιστεύει ότι πρόκειται για κάτι που δεν είναι εφικτό από τους ίδιους, χάρη στη διαρκή ενημέρωση που υπάρχει.

Vegan Life Festival Athens,  5 και 6 Οκτωβρίου 2019, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο!
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι